Без категория

Как да изберем плочки за баня и да намерим най-добрите комбинации

Цветовете, формата, размерът, разположението… Изборът на плочките за баня има много общо със стила, който искате да й придадете, но също така техният финиш ще повлияе на възприемането на пространството, нещо съществено, ако банята е малка.

  1. КАК ИЗГЛЕЖДА ВАШАТА БАНЯ?

Преди да изберете плочки за стените на банята си, трябва да си зададете няколко въпроса: малка ли е тя, искам ли да изглежда по-голяма, има ли естествена светлина или е тъмна? Ако си зададете всички тези въпроси, ще можете много да стесните търсенето си. Не забравяйте, че има плочки с всякакви размери, стилове, цветове и дори различни материали.

  1. МАТЕРИАЛИ ЗА ПЛОЧКИ: КОЙ ДА ИЗБЕРЕМ?

Съществуват много видове плочки за баня в зависимост от материала.

Керамични плочки: това са най-евтините плочки за баня и съответно най-често използваните. Те са лесни за поддръжка

Гранитогресни плочки: въпреки че са подобни на керамичните плочки, те са по-скъпи. Те също са лесни за почистване.

Порцеланови плочки: успехът им се дължи на броя на финишните покрития, които предлагат. Въпреки че са малко по-скъпи от предишните, те имат нулева порьозност и са много издръжливи.

Стъклени плочки: цената им е по-висока от тази на керамичните или порцелановите плочки. Освен това те са лесни за поддръжка и почистване.

  1. КАК ДА ИЗЧИСЛЯ КОЛКО ПЛОЧКИ СА МИ НЕОБХОДИМИ?

Трябва да измерите пода и стените на банята си и да умножите ширината по височината. За модела, който сте избрали за стените, можете да извадите площта на вратата и прозореца, ако банята има такъв. При пода трябва да извадите площта на душа, ако има душ кабина или друго покритие, или на ваната.

Във всеки случай винаги е препоръчително да закупите 10 % повече материал, в случай че се появят дефекти или се наложи да смените плочките в бъдеще. Имайте предвид, че понякога плочките могат леко да се различават по цвят, така че в идеалния случай всички те трябва да са от една и съща партида.

  1. ПОДОВИ ПЛОЧКИ: НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СА ПРОТИВОПЛЪЗГАЩИ

Когато избирате плочки за покриване на пода в банята, трябва да вземете предвид нивото им на противоплъзгане (фактор, който не е важен при избора на модел за стените). Тъй като това е мокро помещение, той трябва да гарантира, че няма да има подхлъзвания или падания. За банята е необходимо те да имат ниво на противоплъзгане C2. Можете да изберете и ниво С3, ако ще покривате с тях пода на душа.

  1. КАКЪВ ЦВЯТ ПЛОЧКИ ДА ИЗБЕРА?

Всичко ще зависи от размера и количеството светлина, с които разполага вашата баня. Така например в тъмни бани или бани с много дървени елементи, като тази рустикална баня, идеалният вариант е да се изберат плочки в светъл цвят, които отразяват цялата светлина, която получават. Ако освен това те са с гланцово покритие (вместо матово или сатенено), ефектът ще бъде по-голям.

  1. РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Защото когато плочките са голямоформатни, известни като XXL, те помагат на повърхностите да изглеждат по-чисти и с по-малко фуги, което придава простор на пространството. Единственият им недостатък е, че се полагат по-трудно и е препоръчително това да се направи от професионалист.

  1. ИМИТИРАНЕ НА ФИНИ МАТЕРИАЛИ

Не е задължително да изберете обикновен цвят за плочките в банята. Благодарение на плочките от гранитогрес можете да създадете дизайн, който имитира други благородни материали като мрамор или дърво. Елегантни, топли и непреходни пространства, като тази баня, в която дори первазът на ваната е покрит с голямоформатни плочки с мраморно покритие.

Вижте още...

Небанков заем в ерата на интернет

radi

Сребристи спортни обувки

radi

Съживете банята си с обновен рустик стил

radi