МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Шейх Заед, основателят на ОАЕ. Бащата на нацията.

Човек  и правител, когото  жителите на ОАЕ до сега почитат, уважават, помнят и скърбят за неговата смърт.

24_X89P7nd8

В края на 50-те години в Абу-Даби бил намерен нефт, а през 1963-та году заочва неговият износ, но върху живота на жителите, влачещи се в нищета това никак не повлияло. Шахбут не умеел да използва нефтените богатства  по правилен начин и се опасявал, че подобението на живота на народа  ще подрони устоите на властта. На 6-ти август шейховете от рода Нахайяни на семеен съвет решили да изместят  шейх Шахбут и да  изберат за емир шейх Заед, който от 1949 година  заема поста на наместник в град Ал-Айне.

reG5s_SMm3c

Шейх Заед не получил систематическо образование, но природната му мъдрост, справедливост, щедрост, умението да решава  спорове и конфликтни ситуации, а също така скромността и простотата му обезпечили  високи авторитет и популярность сред съплемениците. Идвайки на власт, шейх Заед направил програмно заявление: “Ако Аллах е облагодетелствал нас със своите дарове, то първото, което сме длъжни да направим  в угода и благодарност нему  е да насочим богатствата за преобразяване на страната и творение на добро на народа.Ние ще построим общество, обезпечено с жилища, препитание, медицинско обслужване и образование”.

DXTjtOYtsXk

Времето показало, че той  спазил това обещание. За исторически кратко време ОАЕ от  бедна, изостанала покрайнина на Британската империя се превръща в съвременна и процъфтяваща държава, с един от най-високите стандарти на живот на населението в света. През 1996 година  шейх Заед претърпява сложна невро-хирургическа операция на гръбнака (резултат от  падане  от кон, когато е бил десет годишен), а през 2000 година  му присаждат нов бъбрек.

По време на изявление,направено на 2 декември по повод на националния празник ОАЕ, шейх Заед очертал трите основни достижения на своята страна за 30 години независимост – благосъстоянието на народа, разцвета на държавата, безопасността и стабилността. Неговото несменяемо президентство станало един от главните фактори, осигуряващи  политическата стабилност и социалните мир и съгласие в страната.

Според  официалната версия, шейхът умира на 2 ноември 2004 година в любимия си крайбрежен дворец «ал-Бахер» намираща се в източните покрайнини на града Абу-Даби, успявайки в деня на смъртта си да осъществи най-грандиозната промяна в правителството на страната си за предшестващите 27 години, а именно- за пръв път в страна от Персийския залив на министерски пост е била назначена жена! Официална причина за смъртта не била обявена.

Шейх Заед заемал поста президент на ОАЕ  почти 38 години.

0tn4dNyW2Kk

На 2 декември 2001 година той е  преизбран за президент на ОАЕ за седми петгодишен срок. Списание «Forbes» оценява личното му състояние, което сега е наследил най-големият му син шейх Халифа на 20 милиарда  американки долара.

2 декеври  е 45-тата годишнина от създаването на Обединените Арабски Емирства. За това време младата държава успява да порасне и да се развие до невероятни мащаби, давайки пример на целия свят, като успява същевременно да възхищава и преодолява границите на невъзможното! Основополагащата личнос, която е положила най-първите и най-главните точки на развитието на Емирствата бил шейх Заид-още до вчера бедуин, а на следващия ден-легенда!

 И така-кой е той?

 

zkTq8huCrrE

Шейх Заед Бин Султан Ал Нахьян – основателят на Арабските Емирстава.
Израстнал  в бедуинска среда и не е получил някакво сериозно образование. Заед  е  бил най- макият от синовете на шейха Султан, който е управлявал в княжеството Абу-Даби в периода 1922—1926 години. Когато шейх Султан загива, Заед е едва на осем години и му се налага доста да се скита по Аравийския полуостров. Въпреки това, през август 1966 година той става емир на княжествао Абу-Даби, 14-ят правител от рода Ал Нахайян, управлявал тази територия вече около 250 години. Шейх Заед, обединявайки интересите на всички племена и родове се явява инициатор на създаването на Обединените Арабски Емирства през декември 1971 година, успявайки от една и забравена от Бога страна да създаде процъфтяваща държава, на която става несменяе президент

Благодарните съотечественици наричали шейха просто баща. Той  и е бил баща, успял с помощта на доходите от нефта да направи процъфтяваща цялата държава, чиито граждани той считал за членове а семейството си. “Човекът е най-скъпата ценност и богатствата не струват нищо, ако не служат на хората”- тези думи са крайъгълният камък на политиката на президента на ОАЕ.

Дълго време бюджета на държавата не е бил отделен от бюджета на управляващото, кралско семейство. Бидейки неин глава шейх Заед е можел да разходва всички средства по свое лично усмотрение.Но той настоява бюджета на  кралското семейство и ържавата да бъдат разделени.Интересно е, че шейх Заед, който дълго време е абсолютен владетел на държавата сам настоява а е приеме Конституция, ограничаваща неговите права. Той не се е боял от критики. Напротив, веднъж месечно е събирал главните реактори на масмедиите, за да чуе техните пожелания и претенции към властта.

Управлението на шейх Заед с точност разкрива такива, лични негови качества, като справедливост, отзивчивост, дипломатичност и умение да решава спорове, а като цяло и мъдрост и дълбоко разбиране на спецификата на новото време и случващите се събития.

Нещо повече, ръководството в негово лице се явило и се явява и до днес залог за разумното и целенасочено използване на нефтения ресурс. Курсът на диверсификация на икономиката, който бил взет, позволил значително да се намали зависимостта от нефтения сектор, осигурил балансирано развитие на отраслите на промишлеността и дал огромен тласък на развитието на търговията и туризма.

Шейх Заед е бил удивителен човек. Той дори не бил получил висше образование.  И въпреки това дал двореца си за Фонда на средновековните арабски ръкописи и със свои лични средства е канил учени от цял свят да работят в него.

Невзирая на голямата си заетост, шейх Заед е присъствал на церемониите по дипломиране на университета Ел-Айн, за да връчва лично дипломите на випускниците.

Вероятно нито един лидер в света не помага толкова на гладните и онеправданите, колкото шейх Заед бин Султан ал-Нахайян. На негово име са кръстени и с негови пари са създадени десетки, напълно оборудвани болници в много страни по света, където персоналът получава заплати, благодарение на редовните инвестиции на президента. Шейхът изпраща несметно количество хуманитарни помощи в различни точки на земното кълбо.

Остава само да се добави, че дейността на основаното през 1971-ва година Фонд на икономическото развитие на Абу-Даби е направила ОАЕ един от най-големите донори на помощ в световен мащаб.

Вижте още...

“Сплашване” или на прага на война?

admin

ОКОНЧАТЕЛНО : 61, 31 % ОТ ГЪРЦИТЕ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ УСЛОВИЯТА НА ЕВРОПА

admin

САНКЦИИТЕ ВЪРХУ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ!

admin