1001 НОЩ

Как празнуват влюбените на Изток

Далеч не навсякъде  Св. Валентин се отбелязва с цветя, бонбони и сърчица. Нещо повече – Св. Валентин не навсякъде по света се отбелязва на 14 февруари.

CEMcG0XE-Us

 

Филипините

На Филипините на този ден се провеждат масови сватби, в които във вярност един на друг се вричат стотици двойки, в това число и такива, които  в обикновени дни не биха могли да си позволят финасовите разходи по бракосъчетанието. Тези мероприятия обикновено се спонсорират от правителството.

B7U7-HRUJaM

Ирак

На този ден е прието  на улицата да се излиза с червени символи и емблеми на празника-  големи плюшени мечета, сърца, рози и балони. Влюбените двойки  се разхождат по парковете и си разменят подаръци.

_PbpcuhQbKQ

 

Япония

В Япония празника е свързан със шоколад и традицията “гири чоко” (giri choko). Японките масово подаряват шоколад на мъжете и на своите началници от мъжки пол.Не са редки случаите, когато в навечерието на този празник една жена купува по 20 кутии бонбони.  В навечерието на празника и на самия 14 февруари Япония реализира  повече от половината от годишната си продажба на шоколадови изделия. А след един месец, на 14 март, в денят на ” Белия празника” мъжете ще подаряват на жените бижута, бельо и познайте още какво…шоколад!

Chocolate-Good-and-Good-For-You

 

Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия денят на  Св. Валентин е забранен, т.к. са забранени всякакви външни проявления на любовта.  В Саудитска Арабия дори съществува черен пазар на розите…

oHbX68ITmp8

 

Китай

На 7-ия ден от 7-ия месец от китайския лунен календар китайците отбелязват Цисицзе (Qixi Festival) или Нощта на седмиците. Праздникът  води началото си от легендата за пастира Нюлан (Niulang)  и тъкачката Чжиню (Zhinü).  Любавта им не получила благословия и влюените били изпратени на противоположните брегове на Сребърната река ( символ на Мления път). Един път в годината ято сойки образува мост над реката, за да могат влюбените да прекарат един ден заедно.

c9gB99HfJxw

Обикновено празникът се пада юли-август.

 

Палестина и Йордания

В Иордания, Палестина, Ливан и Сирия се отбелязва денят на Св. Валентин на 14 февруари. магазините се препълват с червени, плюшени играчки. Мечета, сърчица и други се опаковат традиционно в червена хартия в пакети, които любезно ще ви завържат и с червена панделка.

dRouMP5T3ps

Как празнуват Св. Валентин в Истанбул, Турция може да прочетете ТУК

Вижте още...

Арабски нощи и дни – и ние на BALI

admin

Джайнизъм – религията, проповядваща забрана за нанасяне на вреда на което и да е живо същество.

admin

Шокиращите традиции на Мавритания

admin