1001 НОЩ

САФИЕ СУЛТАН-НАЛОЖНИЦАТА, КОЯТО СТАВА ВАЛИДЕ

Сафие Султан е една от най-загадъчните и интересни личности в Османската империя от историческа гледна точка. Тази легендарна жена е живяла на границата между 16-ти и 17-ти век. Официалните източници не могат с точност да определят годините на нейното раждане и смърт, като дават само ориентировъчен период  между 1550-1618 г.
Момичето е било купено от  Михримах Султан, дъщерята на Султан Сюлейман I и Хюрем Султан, която през 1563 година  я подарява на своя племенник-бъдещия Султан Мурад III-син на Султан Селим II и Нурбану Султан.  Тогава тя е била на около тринадесет годишна.
Сафие е била наложница и любима жена на Султан Мурад III, който е имал около 50 деца от различни жени. Един от синовете му е Мехмед III, който му подарява Сафие  Султан.

CeSVTEqBt6k

За произхода на Османската Валиде учените до сега не са стигнали до консенсус. Изучавайки политиката на управление, намират свидетелства, че Сафие Султан е кръвно свързана с Венеция. Генетичното е дърво учените съставят, изхождайки от това, че свекърва на момичето е била Нурбану Султан.
Според друга версия бащата на Сафие- Леонардо Баффо е венецианец по произход. Легендата гласи, че Сафие е била пленена и след това продадена в султанския харем.  Сафие е 13 годишна, когато става наложница на Мурад III. Първият си син от Султана на Османската империя Сафие ражда на 18 и това е бъдещия Султан Мехмед III.
Сафие  е била една от най-преданите и верни фаворитки на турския султан. Тя е изпитвала особени чувства към своя избраник Мурад и е проявявала  своята ревност, т.к. в харема му е имало и други жени.
Често е била обвинявана във вещерство, заради което, според една от  легендите  Султан Мурад III е станал импотентен. С годините и натрупването на опит Сафие се учи да прикрива чувствата си и започва самостоятелно да избира  новите момичета за  турския харем.
Волевия и характер е пленявал Мурад и именно заради него той  е ценил своята Сафие повече от всички. Последните години от живота си Султана посвещава само на нея, като се отказва от другите си наложници. Тя става негов главен съветник, на когото той доверява не само семейни, но и правителствени дела.
По повод законността на брака им няма достоверни данни. Дискусиите в научните кръгове по този въпрос не секват и до днес. Болшинството се придържат към позицията, че Сафие така и не става официална жена на Мурад. След смъртта на Султана  Сафие става Валиде, а общият им син- Мехмед III оглавява престола.
Про-венецианската политика на Валиде става решаваща във всичките си политически направления. Тя също така поддържа активни връзки с англичаните. За това свидетелстват исторически документи-кореспонденция с  Кралица Елизабет. Според мнението на историците двете са били дори приятелки, т.к. често си разменяли подаръци, факт който  се описва  в писмата между двете владетелки.
Под ръководството на Сафие и по нейна инициатива в центъра на Истанбул,  в края на 16 в. е започнато строителството на нова джамия. Това е било свързано с религиозна причина, т.к. в района, където е било планувано строителството на новия  храм  по онова време са живеели предимно евреи. Разпространението на такова ислямско влияние предизвикало недоволство, в частност от страна на еничарите, които не виждали нужда от такъв род разходи. В резултат на това строителството на джамията е било прекратено.
Легендарната Сафие Султан умира на приблизителна  възраст  70  години от старост.
Бурният и интерес живот на Османската владетелка е представен в сериала “Великоепният Век- Кьосем” от неповторимата турска актриса Хюлия Авшар.

YYey702VRPM

Вижте още...

Най-добрите мобилни приложения за новини свързани със скандали на известни личности

radi

Джайнизъм – религията, проповядваща забрана за нанасяне на вреда на което и да е живо същество.

admin

Арабският квартал на София – един различен свят в сърцето на града тупти със собствен ритъм от аромати, вещи и истории…

admin