МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

ОКОНЧАТЕЛНО : 61, 31 % ОТ ГЪРЦИТЕ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ УСЛОВИЯТА НА ЕВРОПА

Гърците гласуваха против условията на международните кредитори.

Готови са окончателните резултати от гръцкия референдум по въпросите за приемането на налаганите от международните кредитори мерки за затягане на икономиката в страната.
Редица местни политици нарекоха резултатите от референдума тържество на демокрацията, а представителите на кредиторите заявиха, че Гърция ще съжали за избора си.

По-голямата част от гръцкото население- 61, 31 % гласуваха “против” предложената от МВФ, ЕЦБ и ЕК програма.

Противниците на мерките, предлагани от международните кредитори запалиха флага на Европейския съюз веднага след обявяването на окончателните резултати от референдума.

гърци палят

Останалите 38,69 % от гръцките избиратели смятат, че за да не се допусне дефолт в страната, би следвало да се затегнат коланите.
Въпреки очевидната важност на провелия се на 5 юли вот, участие в референдума взеха едва 62, 5 % от гръцките граждани, имащи право на глас.

Референдумът е признат за легитимен, т.к. във вотоподаването са взели участие повече от 40 % от имащите право на глас, като така е преминат законоустановеният праг.
Премиер-министърът на Гърция Алексис Ципрас, открито призававше жителите на страната да гласуват срещу исканията на “тройката” кредитори и не скри задоволството си от изборния резултат.
” Направихме много сериозен избор- заяви гръцкият прмиер-на всички нас ни е добре известно, че няма лесни пътища. Утре ние ще се върнем на масата за преговори, за да намерим изход. мисля, че Европейската Централна Банка прекрасно разбира ситуацията, в която ние се оказахме.”-допълва още Ципрас.
Завършвайки изявлението си, Ципрас пирзова жителите на страната си да запазят взаиморазбиране, уважение и единство и заяви, че главният съюзник на гърците е демокрацията.
Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, коменитрайки изхода на референдума, определи слручващото се, като” края на опозициата”, визирайки обединението на всички жители на страната и местните политици.
” Гръцкият народ преживя седмица на ужаса, седмица, в която медиите заплашваха народа. но, ние всички се обединихме. Гръцкият народ доказа, че не се страхува. На мястото, където е родена демокрацията ниуе успяхме да докажем, че сме единни”-подчерта дебело той.
Впрочем, говорейки за опозиция, Каменос явно представи желаното за действително. Съвсем в обратен дух бяха изявленията на лидера на опозиционнота партия ” Нова демокрация” и бивш премиер-министър на Гърция Антонис Самарас, който нарече порведения референдум “историческа грешка за Гърция и за Европа” и обяви оттеглянето си.
На свой ред президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза, че гърците ще съжалят, за това че мнозинството от тях гласуваха “против” и отклониха сделката с кредиторите.
” Взимам под внимание резултатите на гръцкия референдум. Тези резултати са много печални за бъдещето на Гърция. За да се възстанови гръцката икономика, въвеждането на крайните мерки и реформи е неизбежно”-предупреди Дейселблум.
Гърция допусна технически дефолт след като не върна на 30 юни дълга си към МВФ в размер на 1,5 милиарда евро. Кредиторите, които настояваха да се приеме програмата за тежки икономии в страната, (като рязко съкращаване на държавните разходи, преди всичко в социалната сфера, а също така повишаването на данъците за някои категории граждани в розмяна за реструктурирането на дълга) заявиха, че повече няма да подпомагат финансово Гърция.
Премиер.министърът на Гърция Алексис Ципрас нарече европейските кредитори шантажисти, а действията им-опит да се унизи гръцкият народ. След това той обяви провеждането на всенароден референдум, на окйто именно жителите на страната трябваше да решат дали да се приемат условията на кредиторите или да се отстоява своето. При това политикът открито призова да се гласува “против” предложението на “тройката”.

гърция агейн

Редица експерти нарекоха действията на гръцкото правителство опит да се заиграва със собствения народ и предупредиха, че отказът от предложенията на кредиторите може силно да удари по икономиката на страната.
Главата на МВФ Кристин Лагапрд, заяви че референдумът след изтичането на срока за погасяването на дълга няма да има никакво юридическо значение. Въпреки това, редица водещи, европейски политици, в отва число канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд се изказаха не толкова категорично, подчертавайки че “трябва да се уважава” мнението на народа и предложиха на 7 юли да се проведе извънредна среща на страните от еврозоната.  Председателят на Евросъвета Доналд Тъск подтвърди свикването на извънредната среща. В свия микро блог в Twitter Тъск написа: ” Свиках извънредна среща за вторник вечерта от 18.00 (европейско време) за обсъждане на ситуацията след референдума в Гърция”.

Вижте още...

ОФИЦИАЛНОТО, ГРЪЦКО “НЕ”-КАК И ЗАЩО!

admin

“Сплашване” или на прага на война?

admin

Военното примирие в Украйна- все по-голям мираж

admin