МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

БЪЛГАРИЯ ГАЗ ПИКАЕ ЗАРАДИ ” ТУРСКИ ПОТОК”

След като, по искане на Брюксел България се отказа от проекта за газопровода ” Южен поток” сега в София са обезкуражени- ” Защо за гърците може, а за на са не?!”
” България се отказа от руския газопровод, изпълнявайки напълно всичките предписания на Брюксел и сега очаква същото от партньорите си от ЕС”- заявява министърът на Външните работи на РБ.
” Когато става въпрос за солидарност ние трябва да говорим в един глас. как да обясня на гражданите на България, че ” Южен поток ” е бил невъзможен, а ” Турски поток” за Гърция е станал напълно възможен?!”- цитира министъра на външните работи Даниел Митов по време на форума по въпросите на безопасността Globsec 2015, порвел се в Братислава БНР.
подписването на меморандума за строителството на газопровода “Турски поток” предизвика недоволството на българските власти:
” Министърът на нергетиката на Русия Александър Новак и министърът на производствената реформа, околната среда и енергетиката на Гърция Греций Лафазанис на 19 ююни по време на Петербургският, международен, икономически форум подписаха меморандум за сътрудничество по строителството и експлоатацията на газопровода продължение на 4 турски поток” на територията на Гърция. Документът предполага създаването на руско-гръцка компания-оператор ” Южноевропейски газопровод” и съдействието на Русия при финансирането на проекта.
През декември 2014-та година Русия се отказаа от проекта по газопровода ” Южен поток”, т.к. Еврокомисията така и не санкционира реализацията му и България не даде разрешение за строежа му на своя територия.
След това ” Газпром” и турската компания «Botas» достигнаха договореност за сътрудничество по строителството на новия газопровод по дъното на черно море от Русия към Турция, а в последствие и към границата на Гърция, където е може да се създаде газов хъб за потребителите от Южна Европа- Македония, сърбия, Унгария и други. До турско-гръцката граница газопроводът може да доставя до 47 милиарда кубични метра газ годишно- от 63-те милиарда, които ще се доставят на турците, пише руската преса.

Вижте още...

Речта на Владимир Путин на Парада за Деня на Победата- 9 май 2015

admin

Руската Гос Дума: Призивите на конгреса на САЩ да се въоръжи Украйна са провокация против Русия!

admin

ГЪРЦИЯ КАЗА “НЕ”! ПЪРВИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ДАННИ!

admin