ПРАХ В ОЧИТЕ

Филмът ” Сан Андреас”- рецензия!

Личните ми мемоари от времената, когато седях в залата по време на прожекцията :
10906280_10205244593649148_1236055902247202207_n
И така-филмът е страхотен. Но! Трябва задължително да го гледате на 4Д. Иначе просто няма смисъл-без ефектите на 4Д-то няма какво ново да видите. Целият шарм е в клатенето, бутането , пръскането с вода и киковете в гърба, които получавате на не чак толкова добре преценени моменти, но бива.
Сега за сюжета. Сюжет няма.
трейлър 1
За сметка на това има мнооого, ама адски много препратки към българската реалност.  Един човек много ще се зарадва, като прочете сега, че вече има и филм за него.
В общи линии става дума за един пожарникар, който с ДЪРЖАВЕН вертолет, с  ДЪРЖАВНО гориво обикаля над САЩ и си наглежда родата,  и си върши лична работа и въобще-гледа си кефа и персоналната изгода. Докато в някакъв щаб по бързо реагиране наивно си мислят, че е отишъл на мисия, да спасява американци от земетресение+наводнение.
Ролята се изпълнява от Скалата- Дуей Джонсън, който освен че има формата баш на скаличка (такава за ядене, идеално заострен към горната си граница) успява идеално да замества Брус Уилис във всичките части на ” Умирай трудно” едновременно и по време на всемирния потоп, апокалипсиса, нечувано и невиждано земетресение да не си надраска часовника и да не се изпоти…Въпреки това, през целия филм те мъчи въпросът- ЗАЩО БЕ, защо не поканиха САМИЯТ Брус Уилис да не умре и този път…Някак некоректно стоеше.
трейлър 2
Иначе тая Скала направи каквото можа, за да играе във филма и дори на един много драматичен момент, след като около половин час разнасяше трупа на дъщеря си из руините на Сан Франциско, а после приклекна да я съживява, докато си поема глътка въздух, успя да пусне нещо, като сълза или поне изкриви такава физиономия, че ми се стори, че проплака….
Но, като цяло човекът беше много оправен-караше вертолет-винаги без гориво и с повреден двигател! Самолет, парашут, делтапланер, надуваема лодка-която се движеше по-бързо от моторниците, плуваше и едновременно говореше под вода…..Впечатляващ мъж!
Страхотен реализъм, драматизъм и съспенс кръстосваха напрегнатия сюжет, в който се разказваше за Бойко Борисов, но с известно преплитане на периодите- смесени бяха пожарникарския и летателния му етап на развитие.
Актьорската игра беше достойна за Оскар и каквото там още раздават за кино. Както казах, Скалата се пропука и а-ха да заплаче над гроба на дъщеря си, още повече, че става ясно, как това е вече втора дъщеря, която успява да затрие, поради вродения си авантюризъм.
Впечатляващо е изпълнението и на партньорката му, световно неизвестна актриса, все пак по физиономия позната от десетостепенните и роли из масовките в годините. Значи, тая надмина и Брус Уилис и Скалата взети заедно- горя, летя, плува, скача с парашут, децата и измряха-една букла не и се накриви! Докато летя с парашут успя да си върже косата на кок и да си оскубе веждите-потресаващо изпълнение! Тя излезе доста по-корава от Скалата и докато дъщеря и мреше, даже беше умряла от около половин час- дори не изхлипа!
трейлър 3
Сред интересните персонажи беше и вторият мъж на Желязната лейди, който по средата на филма се зачудиха какво да го правят, домързя ги да му намерят занимание и му метнаха един кораб върху главата, за да умре скоропостижно. Просто си пролича, че ги мързи да се занимават със сюжетната му линия….
Разбира се, за по-младата аудитория имаше и нишка романтика и еротика. В някакво фоайе дъщерята на Скалата видя някакъв смотльо, който сам и обувките не можеше да си завърже, но след 15 минутното им запознанство се преизпълни с такава любов и жертвоготовност към нея, че се метна с риск за своя и на невръстното си братче (което, Бога ми не разбрахме какво търси там, точно в този момент!) да я спасява от сигурна гибел, която, както става по такива филми на косъм избегна.
Този същия обеща да се ожени за нея, ако/като оживеят! За да звучи любовта им по-убедително в едни ледени води, придошли от океана, тази се съблече да плува по потник, да се види, че има цици.
За сюжета толкова.
Сега да видим спец-ефектите!
Летателните апарати ( самолет и вертолет) бяха някакви играчки, китайски- от евтините. Просто, през 4Д очилата ти бодяха очите, че са от рафта за играчки за деца от 1-3 години….
Същото важеше и за постройките. Фактът, че наблюдаваме мини взривове над макет ни буташе и тласкаше, почти със силана на спец 4 Д ефектите, които те ритат в гърба по време на филма, да размишляваме от какъв материал е изработен макета…. Поради тези размисли голяма част от драматизма на Апокалипсиса убягва.
Да, въобще, като цяло тресе толкова силно, че половината трагедии не ги виждаш, но е забавно и смешно-оставя готино чувство и почти не се забелязва, че филмът е без сюжет, а апокалиптичните картини и злощастия сме ги гледали в поне още 100 филма на сходна тематика! Изитната е в 4Д-то, казвам ви.
О, а най-забележителното в тази кино лента бе, че всички изпълняващи що-годе центпрални роли бяха с изкуствени зъби, като на проф. Вучков или дъвки Орбит-кой както иска да ги сравнява. Очевидно някоя дентална клиника е спонсор на филма!
Известен недостатък в оформлението бе пусканата периодически миризма….Ако, разбира се е идвала от 4Д-то, а не от газопровода на накой от зрителите в залата….Второто, апропо е възможно, защото вонята се появяваше на моменти, които не съответстваха на сюжетната линия, колкото тя и да отсъстваше, освен това не наподобяваше на нищо от екрана, а силно биеше на развалени маслини…
Но, няма пълно щастие!
В обобщение-много забавна прожекция, ако подходите с нужната доза хумор, сатира и забава!

Вижте още...

МЕРЕЛИН МОНРО УБИТА ЗАРАДИ ФИДЕЛ КАСТРО.

admin

ГАВРЯТ НИКОЛЕТА ЛОЗАНОВА В БИГ БРАДЪР

admin

ЛАЗАР АНГЕЛОВ СЕ СПИХНА!

admin