МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Речта на Владимир Путин на Парада за Деня на Победата- 9 май 2015

Уважаеми граждани на Русия,
скъпи ветерани,
уважаеми гости,
другари войници и моряци,
сержанти и старшини,
мичмани и прапорчици,
другари офицери, генерали и адмирали!
Поздравявам ви със 70-годишнината от Победата във Великата Отечествена Война!
Днес, отбелязвайки тази свещена, юбилейна дата, ние отново осъзнаваме цялата грандиозност на победата над нацизма! Гордеем се, че именно нашите бащи и деди са успели да преодолеят, съкрушат и да унищожат тази тъмна сила.
Хитлерската авантюра се превърна в ужасен урок за цялата световна общност. Тогава, през 30-тте години на миналия век, просветената Европа не веднага е видяла смъртоносната заплаха в идеологията на нацизма. И сега, 70 години по-късно, историята отново зове нашият разум и нашата бдителност. Не трябва да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност са довели до най-кръвопролитната война. В нея са били въвлечени почти 80 % от населението на Земята. Поробени и окупирани много държави от Европа. Съветският съюз поема най-жестокият удар от врага. Тук са били концентрирани отбраните групировки на нацистите, била е съсредоточена цялата им военна мощ. Тук са протичали най-мащабните по количество на войските и техниката , решаващи битки на Втората световна война. И съвсем закономерно, именно Червената Армия, в резултат на съкрушителния щурм на Берлин, поставя победната точка във войната с хитлеристка Германия. За свободата на родната земя се е борил целият многонационален народ. Всички са носили тежкия товар на войната. И всички заедно извършиха безсмъртния подвиг за спасяването на Отечеството. Определиха изхода на Втората Световна Война. Освободиха от нацистите народите на Европа! И, където и да живеят сега ветераните на ВОВ, те трябва да знаят, че тук, в Русия ние високо оценяваме тяхната устойчивост, мъжество и вярност към фронтовото братство.
Скъпи приятели, великата победа за винаги ще си остане героически връх в историята на нашата страна, но ние помним и нашите съюзници в антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания и Франция, на САЩ за техния принос към победата. Благодарни сме на антифашистите от различни държави, които самоотвержено са се борили в партизанските отряди и нелегално, в това число и в самата Германия. Помним историческата среща на съюзниците на Елба, онова доверие и единство, които се превърнаха в наше общо наследство, като пример за обединяване на народите в името на мира и стабилността.
Именно тези ценности са залегнали в основата на следвоенното устройство на света. Създадена беше Организацията на обединените нации, формирана беше системата на международното, съвременно право. Тези институти доказаха на практика своята ефективност при разрешаването на спорове и конфликти.
Въпреки това, през последното десетилетие все по-често започват да се игнорират тези базови принципи на международното сътрудничество. Онези принципи, които бяха изстрадани от човечеството след глобалните изпитания на войната. Вече сме виждали опити за създаване на еднополярен свят, виждаме как набира обороти силовото, блоково мислене. Всичко това изпилва устойчивостта на световното развитие. Наша обща задача трябва да стане изработването на система за равна безопасност за всички държави. система, адекватна към съвременните заплахи, построена на глобална и регионална неблокова основа. Само тогава ще гарантираме мир и спокойствие на Планетата.
Скъпи приятели, днес приветсваме всички наши задгранични гости и изразяваме особена признателност на представителите на държавите, които са се сражавали против хитлеризма и японския милитаризъм. Заедно с руските войни по Червения площад ще преминат парадните войски на още 10 държави. Това са представителите на Азербайджан, Армения, Белорусия, Киргизия, Казахстан, Таджикистан. Техните деди и прадеди са вървели рамо до рамо и на фронта и в тила. Това са пратениците на Китай, който както и Съветския съюз е загубил в тази война много, много милиона хора, и през когото е преминавал главния фронт на борбата с милитаризма в Азия. Смело са се сражавали с нацистите и войните на Индия, твърдо, непримиримо съпротивление на фашистите са оказали сърбите. По продължение на цялата война на страната ни е оказвала поддръжка и Монголия. И сега, в единен параден строй ще вървят вече внуците и правнуците на военното поколение. Денят на Победата е наш общ празник, та нали Великата Отечествена Война е била битка за бъдещето на цялото човечество. Нашите бащи и деди са преживели непоносими страдания, лишения и загуби, работили са до краен предел, до предела на човешките сили. Воювали са без да щадят живота си. Дадоха пример за благородство и истински патриотизъм. Прекланяме се пред онези, които до смърт са отстоявали всяка улица, всяка постройка, всяко кътче на Отечеството. Пред тези, които загинаха в жестоките битки под Москва и Сталинград, на Курската Дъга и Днепр. Пред тези, които загинаха от глад и студ в непокорения Ленинград, които са били изтерзани в концлагерите, в плен, в окупация. Прекланяме глави пред светлата памет на синовете, дъщерите, бащите, майките, дедите, мъжете, жените, братята, сестрите, еднополчаните, роднините и приятелите на всички, които не се завърнаха от войната, на всички, които вече не са сред нас. В тяхна чест се обявява едноминутно мълчание!
Скъпи, наши ветерани,
вие сте главните герои на великия Ден на Победата. вашият подвиг предопредели мирният, достоен живот за много поколения. Даде им възможност да съзидават и смело да вървят напред. Днес, вашите деца, внуци и правнуци уверено държат тази победна висота. Трудят се за настоящето и бъдещето на своята страна. Предано служат на отечеството. С чест отговарят на сложните , съвременни предизвикателства. гарантират успешното развитие на могъществото и разцвета на нашата родина, на нашата Русия.
Слава на народа победител!
Честит празник!
Честит Ден на Великата Победа!
Ура!

Вижте още...

ОКОНЧАТЕЛНО : 61, 31 % ОТ ГЪРЦИТЕ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ УСЛОВИЯТА НА ЕВРОПА

admin

ГЪРЦИЯ КАЗА “НЕ”! ПЪРВИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ДАННИ!

admin

С НАС ТАКИВА НОМЕРА НЕ МИНАВАТ!

admin