МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

70 години от Деня на победата-9 май 2015! (ОБЗОР)

Подписването на Акта за безусловната капитулация на фашистка Германия се е състояло на 9 май 1945 година в Карлсхорст. От страна на СССР документът е подписан от маршал Георги Жуков, от страна на Германия – фелдмаршал Вилхелм Кейтел.

Фашистка Германия подписва безусловна капитулация!

Датата на официалното обявяване на подписването на капитулацията (8 май за Европа и Америка, 9 май за СССР) става официалният празник за Деня на Победата.

Юри Левитан обявява края на Войната!

вов1
Съветският съюз дава 26 милиона души жертви през ВСВ.
САЩ и Великобритания общо- 1 милион.

Съветският съюз дава 26 милиона души жертви през ВСВ

 

жертвыжертвы2

Парадът за 70 годишнината от Деня на Победата на 9 май 2015 година е 24 поред  парад в чест на края на ВОВ. Най-мащабният от всички проведени до сега. Възможно е това да се окаже последната кръгла годишнина за ветераните от Великата Отечествена Война.
парад1парад2
Въпреки разпространеното схващане във времената на Съветския Съюз парадът не е бил ежегодно мероприятие. Първия парад се състои в Москва на 25 юли 1945 година, следващия -едва през 1965-та. Следват още 20 години прекъсване. Последният съветски парад се провежда на 9 май 1990-та година. Традицията е възродена отново едва през 1995-та, когато парадите стават ежегодни. От 2008-ма насам парадите протичат с демонстрация на военна техника.
Продължителността на парада тази година е 1 час и 19 минути, за сравнение- миналата година е само час. Провежда се в 26 града на РФ.
парад4парад5

За тържествените мероприятия по Русия са били ангажирани почти 85 хиляди военослужещи.

16,5 хиляди войника, 194 единици бойна техника и 143 самолета са взели участие в парада на Червения площад.
2,3 хиляди ветерани от Великата Отечествена война са посетили парада в руската столица, според официалните данни.
10 корпуса на въоръжените сили на страните участнички от СНД и дружествените държави са взели участие в парада.
азербайджан

парад 11

 Азербайджан
армения
Армения
таджикистан
Таджикистан

казахстан

Казахстан

сърби

Сърбия

индия

парад 12

Индия

68 чуждестранни лидери са получили покана за 70-годишният юбилей от Деня на Победата.

Почти всички държавни глави на западните страни, в това число и на съюзниците от антихитлеристката коалиция отговориха с отказ да присъстват, мотивирайки го с конфликта, заради кризата във Украйна. Присъствие отказва и българският президент Росен Плевнелиев,  демонстрирайки Евроатлантическа преданост.
парад 15
парад 14
7 държави извън постсъветското пространство са споменати от Владимир Путин в речта му на Червения площад, говорейки за тези, които заедно с Червената армия са се сражавали с хитлеристка Германия, три от тях са влизали в антихитлерскта коалиция- САЩ, Великобритания, Франция, другите четири- Китай, Индия, Сърбия, и Монголия — бяха изпратили свои военослужещи на парада.
парад6
парад 7
парад 8
 Около 430 милиона рубли са изхарчили властите на Москва за разгонване на облаците в празничните дни.
парад3
По данни на Пенсионния фонда за април 2014 год. в Русия живеят около 2,2 милиона ветерани от войната. 1,8 милиона от тях са били труженици от тила, по-малко от 200 хиляди участници във войната и 140 хиляди оцелели от блокадата на Ленинград.
При това, през март 2015 год., т. е. вече след присъединяването на Крим, вице-премиерът Олга Голодец съобщава, че в страната живеят 217 хиляди непосредствени участници във войната. Общо 2,7 милиона души наброяват лицата, които са приравнени към категорията участници във ВОВ, включая пленниците от фашистките концлагери, труженици на тила и оцелели от блокадата в Ленинград.

ВОВ през погледа на военните кореспонденти

Около 500 хиляди души взимат участие в акцията «Безсмъртният полк» в Москва.

безсмертный полк

В “Безсмъртният полк ” участие могат да вземат всички, които в семейството си имат участници във ВОВ ( въпреки, че в Русия едва ли може да се намери семейство, което да няма близки, участвали във ВСВ) и да отдадат почит на подвига им, като преминат по центъра на своя град, носейки портрет на своите близки-герои! В акцията се включва лично и президентът на РФ Владимир Путин с портрета на баща си, който е бил обикновен войник.

Владимир Путин участва “Безсмъртният полк”

Според най-новите данни от Министерството на отбраната на РФ, оповестени наскоро 8 668 400 са червеноармейците загинали по време на войната. Това е с 1,5 милиона повече, от колкото се считаше до сега.

Сред големите атракции на Парада по случай 70-годишнината от Деня на Победата безспорно е най-новото попълнение в руската бойна техника- танкът Т-14 ” Армата”.

армата

Танкът е флагманът на серията ” Армата”. Т-14 е оборудван с 125 милиметрова, гладкоствола пушка 2А82, превосхождаща по своите характеристики ” най-добрата пушка на света” –120-милиметровата L-55, която се монтира на танковете Leopard.
парад 23
парад 21
Но, уникален правят Т-14 други характеристики.
Преди всичко, това е необитаемата кула, която се управлява дистанциоонно от екипажа с помощта на видеокамери. Подобна идея се появява на запад преди няколко деситилетия, но не е била реализирана. Благодарение на това, че екипажът се намира не в кулата, а в отделна бронирана капсула във вътрешността на танка неговата защитеност е значително повищена.
парад 16
Новите технологии, а най вече дистанционно управляемата кула, позволяват да се напарви предположение, че Т-14 може да се появи и във вариант без екипаж, като ” наземен безпилотник”.
Освен това танкът е снабден с много сложна система за защита- свърхздрава броня и динамична защита, която се взривява срещу летящия към танка снаряд. Т-14 притежава, също така активната защита ” Афганита”, позволяваща да се бори с прибилижаващите се, противотанкови ракети и други снаряди. Управляващата част на танка е защитена и с решетъчни екрани, които ловят кумулативните снаряди.

В настоящия момент, нито един друг танк и неговият екипаж не са така защитени, както тази нова, руска машина.

армата 3
Танкът Т-14 ” Армата”, както за Русия, така и за целия свят означава преминаване към ново поколение танкове.

Принципното му отличие от танковете от предишното поколение, това е бронекапсулата, в която се намира екипажа и изнесеният извън зоната на обитание от екипажа боекомплект, необитаемата кула, автоматизирания процес на зареждане и водене на стрелбата от пушката, в това число и с управляеми ракети.
Процесът на стрелба е максимално автоматизиран с помощта на бойна информационно-управляваща система.
Танкът е предназначен също така за сетецентрична война- с помощта на датчици и сензори ” Армата” получава всеракурсна информация с обзор от 360 градуса на обстановката на бойното поле, може да обменя тази информация с група танкове и с више стоящи звена на управление по закрит канал за връзка.
танк армата
Тези нововъведения принципно отличават Т-14 от всички танкове, които днес се ползват от въоръжените сили на водещите армии в света, в това число танковете на САЩ Abrams, Leclerc на Франция, Leopard 2 на Германия, а също и Т-90С на РФ.
Главната особеност на ” Армата” е необитаемата кула: екипажът дистанционно управлява 125 милиметровото оръдие, намирайки се в бронираната капсула. машината е снабдена с уникална радиолокационна станция, която може едновременно да контролира до 40 наземни и 25 въздушви цели в радиус 100 километра.

На парада бяха представени също и бронемашините на платформи ” Курганец” и ” Бумеранг”.

За пръв път руските военно-промишлени предприятия предлагат принципно нова схема за бронемашини и бронетранспортьори.
парад 28
парад 27
Основната цел, която се постига с новите модели е максималната защита на екипажа на бойното поле, повишаване на боеспособността, високата маневреност и увеличаване на пордължителността на живота на бойните единици.
Основната цел на новите машини е максималната защита на живота на бойците и постигане на решаващо превъзходство над чуждестранните аналози.
парад 19
И така по Червения площад днес преминаха не само историческите, но както видяхте и най-новите образци на военната техника: Т-14 «Армата», БМП «Курганец» и БТР «Бумеранг», бронеавтомобилите «Тигър» и «Тайфун». В парада традиционно участваха и оперативно-тактическите, зенитни и стратегически ракетни комплеки — «Искандер», С-400 «Триумф», «Ярс» и самоходки. На зрителите бяха показани и най-новите установки «Коалиция-СВ».
парад 17
парад 18
Над площада прелетяха участниците в пилотажната група «Беркут», групата на стратегическият бомбардировчик Ту-95, свърхзвуковите стратегически бомбардировачи Ту-95 и бомбардировача Ту-160 -“Белият лебед”. Също така зрителите видяха Су-27, Су-35, Су-30, МиГ-31, МиГ-29СМТ, Су-34, пилотажните групи “Стриж” и “Русски витяз”. Над площада преминаха над 143 единици бойна авиотехника! Представени бях 21 модела бойни, авио единици!
70
 Парадът на авиационната бойна техника
На Парада тържествено е изнесено и знамето на Победата, което се съхранява, като светиня в музей вече 70 години. До сега е изнасяно само веднъж- през 1965-та. Това е знамето, което в нощта на 1 май е забито на покрива на Райхстага.
зная райхстаг
През април 45-та са изработени точно 9 червени флага- толкова са дивизиите, които щурмуват Берлин. На 15–та дивизия се пада знаме № 5. Остава да бъдат избрани знаменосците.
Първи е назован Михаил Егоров. Когато го питат кой ще му бъде боен другар по знаме, той веднага избира своя съратник, с когото винаги заедно ходели на разведка. Щурмовата група на 756 полк забиват червеното знаме на покрива на Рахстага в нощта срещу 1 май. Но когто съмнало, на покрива преброили почти 40 червени платнища. Изначално руските вйници превземат със щурм дома на Гимлер. В този дом намират много червени, атласни одеяла, които руските войници нарязват и преправят на самоделни знамена.
Историята на Знамето на победата!
Първоначално на оригиналния флаг е имало изобразени само Сърп и Чук, едва след месец и половина той е изпратен в Москва, където е вече е изписана и 150-та дивизия.
Тази година на Парада знамето се носи от Антон Михайлов. Впрочем това не му е за пръв път, тази чест се пада на сержанта вече за четвърти път. Той е репетирал с утежелено знаме, което работно наричат “тръба”, което тежи около 12 кг. Истинското знаме тежи най-много три килограма. Всеки жест и всяка крачка на знаменосците е отработена до съвършенство, т.к изнасянето на Знамето на победата е един от най-вълнуващите и най-затрогващи моменти от Парада с продължителност точно 4 минути и 16 секунди.

парад 13

 

 

Вижте още...

ОКОНЧАТЕЛНО : 61, 31 % ОТ ГЪРЦИТЕ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ УСЛОВИЯТА НА ЕВРОПА

admin

Разкрит е най-трогателният участник в парада за 9 май!

admin

САНКЦИИТЕ ВЪРХУ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ!

admin