Полезно

Скрининг и ранно откриване на рак на яйчниците: укрепване на женското здраве

Източник: https://azcare.bg/onkologichni-zabolyavaniya/ovarialen-karcinom/vidove-lechenie

 

Ракът на яйчниците, често наричан „тихият убиец“, представлява значително предизвикателство за здравето на жените по света. Това заболяване е известно със своята скрита прогресия, като често избягва откриването, докато достигне напреднал стадий, когато възможностите за лечение стават по-ограничени. Въпреки това, напредъкът в медицинската наука и техниките за скрининг отвориха възможност за ранно откриване, предоставяйки на жените шанс за борба срещу този страховит противник. В тази статия се задълбочаваме в значението на скрининга за рак на яйчниците, наличните методи и потенциалното въздействие върху здравето на жените.

Предизвикателствата на туморните заболявания

Ракът на яйчниците е петият най-често срещан рак при жените и се нарежда – като едно от най-смъртоносните гинекологични злокачествени заболявания. Неговата коварна природа се дължи главно на липсата на забележими симптоми в ранните етапи, което позволява на болестта тихо да прогресира в коремната кухина. Докато се появят симптоми като коремна болка, подуване на корема или промени в урината, ракът често достига напреднал стадий, което го прави предизвикателство за ефективно лечение.

Обещанието за ранно откриване

Ранното откриване определено повлиява и променя играта. Когато е диагностициран в ранен стадий (Етап I или II), петгодишната преживяемост е значително по-висока, често надхвърляща 90%. Въпреки това, когато се диагностицира на по-късен етап (етап III или IV), процентът на преживяемост спада драстично до по-малко от 30%. Този ярък контраст подчертава изключителното значение на откриването възможно най-рано.

Трансвагинален ултразвук (TVUS) и изследване CA-125

Понастоящем се използват два основни метода за скрининг на рак на яйчниците: трансвагинален ултразвук (TVUS) и изследване на CA-125.

  1. Трансвагинален ултразвук (TVUS): TVUS е неинвазивна образна техника, която позволява на доставчиците на здравни услуги да визуализират органите. По време на тази процедура във влагалището се вкарва малка сонда, която осигурява подробен преглед на размера и структурата на яйчниците. Въпреки че TVUS може да открие аномалии на яйчниците, той не е надежден и способността му да прави разлика между доброкачествени и злокачествени образувания е ограничена.
  2. Изследване на CA-125: CA-125 е протеин, открит в по-високи нива в кръвта на много жени с рак на яйчниците. Кръвните тестове, които измерват нивата на CA-125, могат да се използват заедно с TVUS за диагностициране. Повишените нива на CA-125 могат да сигнализират за наличието нещо, но могат да бъдат причинени и от други състояния, като ендометриоза или възпалително заболяване на таза.

Предизвикателства и бъдещи насоки

Въпреки потенциалните ползи от скрининга, предизвикателствата остават. Могат да възникнат фалшиви положителни и фалшиви отрицателни резултати, което води до ненужно безпокойство или забавена диагноза. Изследванията продължават да усъвършенстват техниките за скрининг, включително изследването на нови биомаркери и генетични тестове.

Освен това е от съществено значение да се разбере, че настоящите методи за скрининг не се препоръчват за общото население, но се считат за лица с висок риск, като тези с фамилна анамнеза.

Скринингът и ранното откриване, представляват значителни стъпки към подобряване на здравето и намаляване на тежестта на това опустошително заболяване. Докато съществуват предизвикателства и ограничения, текущите изследвания и напредъкът в медицинската технология обещават по-точни и достъпни методи за скрининг в бъдеще. С нарастването на осведомеността и напредването на изследванията остава надеждата, че един ден ракът на яйчниците може вече да не е „тихият убиец“, който беше твърде дълго.

Вижте още...

Видове ортопедични продукти за крак

admin

12 причини да се доверите на специализирана фирма за извозване на стари мебели

radi

Супер бързо отслабване: Как да се справим с килограмите преди морската ваканция

radi