Без категория

Технология за полагане на битумни керемиди

Основният недостатък на гъвкавите плочки може да се нарече по-високото изискване за еднородност на основата. Поради факта, че материалът на битумните керемиди е доста мек и сравнително тънък, дори и малка неравност ще се откроява на фона на покривната основа, а на това място могат да се образуват и течове. Ето защо за монтаж на основата за гъвкави керемиди се препоръчва да се използват само сухи кантирани плоскости, влагоустойчив шперплат или OSB.

Строителите често предпочитат ориентирани дъски.

След устройството на нивото на земята можете да продължите директно към полагането на плочките.

-На подготвителния етап трябва да инсталирате основен слой. В зависимост от стръмността на ската се поставя на целия покрив или само на най-критичните по отношение на водоустойчивостта места – на пързалки, надвеси и долове. Ако наклонът на наклона на покрива надвишава 18°, тогава може да се откаже от непрекъсната основа.

Забранено е поставянето на плочки директно върху бетона.

Желателно е полагането на хидроизолационната рогозка да се извършва в хоризонтална посока, като се започне от дъното на ската, като се застъпват ивиците хидроизолационен материал – 10 – 15 cm. Може да се монтира и в надлъжна посока, но от гледна точка на хидроизолация този вариант е по-лош. Особено внимание трябва да се обърне на долинния килим, желателно е да се направи от цяло парче хидроизолационен материал, без фуги.

– Корнизът и крайната част на покрива трябва да бъдат подсилени с елементи със специална форма (метални ленти). Те трябва да се монтират със застъпване с припокриване до 5 cm, ламелите се закрепват към основата с пирони, разстоянието между тях е до 12 cm.

Дори преди да поставите керемиди, трябва да помислите за поправката на улука. Понякога за това те приковават дървена дъска , към която е прикрепен улукът.

– След укрепване на корниза и предната част на покрива се започва реденето на керемидите. По-добре е предварително да смесите листа от няколко опаковки. Факт е, че дори плочки от една и съща партида могат да се различават по цвят, смесването на листовете ще направи тази разлика в нюансите незабележима.

Монтажът на битумни керемиди със собствените си ръце започва с полагането на стрехите и билото върху надвеса на корниза. Може да се закупи отделно или можете да използвате обикновени гъвкави плочки за това, като предварително сте изрязали венчелистчетата.

-След това продължете да полагате основната част от плочката. По правило кухините са напълно облицовани с плочки преди полагането на основната част. Можете да направите това успоредно с полагането на плочки по склоновете, но в този случай в пролуката плочките трябва да са 2-3 реда пред плочките по склона. Всеки следващ лист във вдлъбнатината е залепен към предишния (припокриването е 10 см).

По ръба на покрива керемидите се намазват внимателно с шпакловка (ивица с ширина 10 см) и се залепват за основата. Това помага за предпазване на покрива от наклонен дъжд.Препоръчително е да започнете полагането на керемиди от средния или долния ъгъл на наклона на покрива. Започвайки от 3-4 реда, трябва да обърнете внимание на запазването на геометричния модел; за да се контролира правилното разположение, таванът е предварително маркиран или се използва вратовръзка с резба.

– За монтаж на тръби се препоръчва използването на специални проходни елементи, те могат да бъдат закупени заедно с плочките. В този случай проходният елемент се заковава към покрива с поцинковани пирони, около него се намазва с шпакловка, прави се подходящ разрез в керемидата и се залепва около тръбата.

– Отделно, струва си да се обмисли закрепването на мозайки към тухлени тръби или вертикални стени . В този случай между стената и основата е монтирана дървена триъгълна дъска, към която е прикрепена гъвкава плочка). За да осигурите хидроизолация отгоре към тухлена стена (тръба), прикрепете ролка от хидроизолационен материал с помощта на метален прът (пролуката между пръта и тухлената стена е пълна с уплътнител).

Припокриването обикновено трябва да бъде най-малко 30 cm, но в студен климат поне 70 cm.

– Технологията за полагане на битумни керемиди предвижда монтирането на аератор за билото. Преди всичко е необходимо да се изреже билото, да се монтира аераторът върху полученото устройство и да се залепят битумни керемиди върху него.

Вижте още...

Какво представляват музикалните инструменти

radi

Заем срещу залог на автомобила: Как работите и какви са рисковете

radi

Какво е суперлуние супер луна

admin