МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

ПУТИН: ИМАМЕ АДЕКВАТЕН ОТГОВОР НА ВСИЧКИ ЗАПЛАХИ

Руският президент изразил надежда, че ситуацията около Русия ще се изменя към по добро, но само в случай, че страната става все по силна. Изявлението на руският държавен глава е било направено по време на заседание на колегията на Федералната служба за безопасност (ФСБ).
По време на заседанието Путин разказал за съществуващите заплахи за националната сигурност и за това как реагират на тях руските служби за безопасност и силовите ведомства.
ГЛОБАЛНИ ЗАПЛАХИ
” Абсолютно ясно е ,че нито да ни сплашат, нито да окажат натиск на никого не му се е получавало, няма и да се получи-подчертава руският президент.
Западът разработва нови бойни системи за мълниеносен глобален удар, но по отношение на ” всичките външни и вътрешни заплахи за националната сигурност ние винаги сме имали и ще имаме адекватен отговор”, казва още Путин.
Като фактор, подкосил съвременните основи на международната безопасност руският президент посочва едностранното оттегляне на САЩ от договора за противоракетна отбрана. Освен това президентът обръща внимание и на развитието на силите за бързо реагиране и разрастването на инфраструктурите на НАТО в близост до руските граници.
Забелязват се опити да се наруши ядреният паритет, форсира се създаването на европейски и азиатски сегменти на противо ракетна отбрана.
” За така нареченото сдържане на Русия се използва пълен комплект мерки: от опити за политическа изолация до мащабна информационна война и инструменти на специалните служби. Както неотдавна открито се заяви-на несъгласните периодически ще им бъдат извивани ръцете, но с Русия, такива номера не минават.”- коментира президентът на РФ
В същото време Путин изразява надеждата, че ситуацията в света, като цяло и около Русия в частност ще се изменя към по-добро. ” ситуацията ще се изменя към по-добро, но не за сметка на това, че не постоянно ще отстъпваме, да се огъваме или с някого да се церемоним, тя ще се изменя към по-добро само тогава, ако ние ставаме все по-силни”- категорично заявява Владимир Путин.
ТЕРОРИЗЪМ
Борбата с терора си остава едно от най-важните направления на дейността на ФСБ, въпреки че е регистрирано намаляване на престъпленията от терористичен характер с 2.5 пъти в сравнение с миналата година. Путин призовава службите да се придържат към позитивната динамика в борбата с тероризма и да се оказва последователен натиск на престъпния, подземен свят.
Държавният глава на РФ отбелязва, че много руснаци и представители от други страни на Руската Федерация преминават подготовка в горещите точки в това число и в редиците на ” Ислямската държава” на територията на Сирия и редица други страни. Във връзка с това Путин призовава приемането на други мерки за ликвидацията на международните връзки и ресурси на терористите.
Освен това руският президент призовава да се затвори за терористите канала за внос и износ от Русия, ” да не се дава възможност да се местят по региони, в това число да проникват в новите субекти на Федерацията-Крим и Севастопол.
Необходимо е да се обезпечи най-високо ниво антитерористична защита на международните мероприятия, които ще се състоят в Русия през тази година-честването на 70-тата годишнина от Великата Победа, а също така и мероприятията по повод БРИКС и ШОС.
ШПИОНАЖ И КИБЕРАТАКИ
Президентът на Русия отчете, че през 2014-та година по време на спецоперации на ФСБ са били пресечени дейностите на 52 кадрови сътрудници и 209 агента на чуждестранни спецслужби. Той добавя, че особено важно е днес да се доусъвършенстват системите за защита на информацията, представляващи държавна тайна, да не се допуска изтичане на информация за развитието на военните организации, на мобилизационни планове на промишлени и военни технологии.
По думите на Путин под особен контрол трябва да остават въпросите за защита на националните информационни ресурси.
” Количеството кибератаки към официалните сайтове и информационни системи на органите на властта не са намалели изобщо. Само за миналата година са засечени около 74 милиона опита.”
Правоохранителните органи са открили над 25 хиляди интернет-ресурси с публикации, нарушаващи закона и са прекратили дейността на над 1.5 хиляди екстремистски сайта.
ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ
Западните спец служби не престават с опитите си да използват за свои цели неправителствените организации и политизирани граждански обединения “преди всичко за дискридитиране на властта и дестабилизация на вътрешната ситуация в Русия”, казва Путин, цитиран от “Российская газета”.
” При това вече се планират акции за периода на предстоящите предизборни кампании през 2016-2018 год.”, допълва още той.
Диалогът с “опозиционните” организации ще продължи, само в случай че те не са с чуждестранно финансиране-дебело подчертава Путин.
” Винаги се вслушваме в градивната критика, относно действията на властта- независимо на какво ниво. И такъв диалог, такова партньорство винаги е полезно. Те просто са необходими за всяка една от страните, в това число и на нашата. Но, безсмислено е да се встъпва в дискусии с тези, които изпълняват поръчки отвън и в интересите не на своята, а на чужда държава”- пояснява той.
Президентът добавя, че всички нарушения свързани с дейността на подобни организации ще бъдат пресичани.
ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Владимир Путин призовава ФСБ да пресичат престъпления, свързани с отделянето на средства за доржавна безопасност, а също така да защитават интересите на кампаниите на РФ зад граница.
Той препоръчва ” по активно да се разкриват и пресичат опитите за кибермахинации на руските фондови и валутни борси, които водят до скачане на курса на валутите и дестабилизират финансовата система на страната.
Далеч не всички конкуренти на руския бизнес са готови да работят честно, подчертава руският президент. ” Икономическото съперничество е достатъчно силно…, нарушават се общоприети принципи на търговията, на кооперирането и инвестиционното взаимодействие. Ние виждаме опити по един или друг начин да се компрометира деловата репутация на руските компании”- казва Путин, призовавайки сътрудниците на ФСБ да действат при такива ситуации оперативно и своевременно в рамките на своите правомощия.

Вижте още...

Речта на Владимир Путин на Парада за Деня на Победата- 9 май 2015

admin

Военното примирие в Украйна- все по-голям мираж

admin

РАЗВРАТ НА ПЕДАЛИ!

admin