Без категория

Разлики между кредитна линия и личен кредит

Въпреки че повечето потребители използват двата термина за означаване на едно и също нещо, кредитната линия не е същото като личния заем. Ето основните разлики между тях.

Гъвкав резервен вариант за непредвидени събития

Кредитната линия е финансов продукт, който гарантира на потребителя фиксирана сума пари, затова често се нарича постоянен кредит. Тази сума е фиксирана (има предварително определен лимит) и може да се изразходва малко по малко или наведнъж. Веднага щом всички заети пари бъдат върнати, тази сума отново е на разположение.

Голямото предимство на кредитната линия е, че тя е много удобен и гъвкав продукт, който можете да използвате, когато пожелаете, без да сте задължени да го използвате. А ако не я използвате, не плащате лихва (въпреки че може да се наложи да платите такса за поддръжка), поради което е толкова привлекателна, тъй като можете да я използвате като финансова подкрепа за всяко непредвидено събитие или неочаквано плащане.

Постоянните кредитни линии или постоянните заеми се характеризират с по-високи лихвени проценти в сравнение с други продукти, но все повече институции вече предлагат този вид кредити, така че възможността да се намерят кредитни линии на по-добри цени се увеличава.

Все пак трябва да се има предвид, че периодът на погасяване на кредитната линия започва да тече от деня на изразходване на сумата, т.е. лихвата се увеличава с напредването на дните, така че е препоръчително да погасите сумата възможно най-скоро. Предимство е, че кредитната линия може да се подновява непрекъснато. Не така стои въпросът с личните кредити, които след като бъдат погасени, се изчерпват.

 Финансова подкрепа за големи инвестиции

Личните заеми работят по различен начин и имат различен смисъл на съществуване. Този вид финансов продукт, който е известен още като бърз кредит или потребителски кредит, предоставя на кредитополучателя фиксирана сума пари в определен момент, която трябва да бъде върната в рамките на определен период от време, нито преди, нито след това.

Личните заеми са предназначени за покриване на конкретна и голяма нужда, която потребителят не може да посрещне в конкретния момент, всъщност те боравят с по-високи суми и по-дълги срокове за погасяване. Докато кредитната линия е предназначена да действа като възглавница за покриване на повтарящи се непредвидени събития, с които потребителят може да се справи в рамките на няколко дни.

Друга съществена разлика е, че при личния заем парите не са на разположение веднага, а едва след подписване на договор с избраната банка: все пак говорим в миналото, защото този недостатък се променя, тъй като повечето технологични кредитори се нуждаят от по-малко от 24 часа, за да предоставят този продукт. Дори и така, разбира се, той не е толкова незабавен, колкото кредитната линия.

Вижте още...

Как да регистрирам фирма

radi

Как да изберем най-добрата оферта за бързи кредити?

radi

Азис, баба Манева и Птиците на Хичкок!

admin