Без категория

Как да регистрирам фирма

Често хората изпитват трудност в избора на тип дружество, което да регистрират. Всяка структура има своите предимства и недостатъци. Най-важното е да помислите за данъците, които дължите на държавата и отговорността, която поемате пред вашите партньори. За момента ООД или ЕООД е предпочитаната форма за стартиране на малка до средна компания в България, особено след намаляване на изискването за началния капитал по време на регистрацията.

Разберете дали трябва да регистрирате фирмата си

Местоположението и структурата на фирмата определят начина на нейната регистрация. Първо вземането на решение за тези фактори ще улесни регистрацията.

За повечето малки фирми това е толкова просто, колкото да регистрирате  името на вашия бизнес в държавните и местните власти.

В някои случаи дори не е необходима регистрация. Ако извършвате дейност като физическо лице, под юридическото си име, не се нуждаете от регистрация. Но не забравяйте, че ако не регистрирате бизнеса си, може да загубите защитата на личната си отговорност и правните и данъчните предимства.

 

Необходими документи за регистрация на фирма

Документите, които се подават в ТР при регистрация на фирма зависят от типа дружество. Основният пакет задължителни документи включва:

1.Заявление по образец

2.Документи от банката за внесен капитал, открита набирателна сметка, платена държавна такса

3.Документи за учредяването на дружеството и избор на управител (напр. Дружествен договор и Протокол от Общото събрание за ООД и пр.)

4.Декларации (напр. Декларация по чл 13 ал 4 от ЗТР и др.)

5.Нотариално завереното съгласие на Управителя и образец от подписа.

Документите могат да се подадат на място в Търговския регистър или онлайн (с електронен подпис).

 Срок за регистрация на фирма

След подаване на документите за регистрация на фирмата, ако всичко е наред, същата би трябвало да бъде вписана в рамките на 2-3 работни дни.

Следва да се има предвид, че всяка работеща фирма трябва да води счетоводство. Една от важните задачи е да намерите фирма или човек, на когото имате пълно доверие, че може да предостави наистина качествени счетоводни услуги.

 

Вижте още...

Предимства на онлайн кредити

radi

Няколко причини да изберем керамична мивка за баня

radi

Какво трябва да направя, за да регистрирам фирма?

radi