Без категория

Адаптирани играчки за малките деца с увреждания

Адаптирането и създаването на  игри за деца с увреждания е от съществено значение за развитието, и стимулирането на деца  с проблеми с достъпността, без да се забравя, че универсалният дизайн в игрите и играчките е от полза за обществото като цяло, тъй като улеснява всички, със или без увреждания.

В случаите на двигателни увреждания, например, достъпността на играчките за бебета е доста висока, тъй като в ранна възраст двигателните умения на бебетата с или без увреждания са сходни, но това намалява с увеличаване на възрастта, към която са насочени играчките.

Търсете играчки с множество начини за представяне , използване и игра (характеристики на играчки с универсален дизайн). Изберете тези, които ви позволяват да променяте правилата , за да можете лесно да ги адаптирате.

Когато правите групови занимания с деца със и без увреждания, използвайте едни и същи детски играчки, за да не се чувства никой изоставен.

Ако детето показва трудности при боравенето с играчка, помогнете му да се позиционира правилно или му дайте необходимите ресурси, за да играе по-добре.

Какво представляват адаптираните играчки?

Адаптираните играчки са тези, на които е направена известна физическа модификация, която улеснява използването на дете с увреждания. Някои са прости, като например поставяне на велкро, за да го фиксирате на повърхността, а други по-сложни, като превод на звукови и визуални ефекти, адаптация, широко използвана в образователните игри за деца с увреждания.

Тъй като има различни видове и степени на увреждане, създаването на общи насоки относно адаптирането на играчките за деца с увреждания е сложно, въпреки че всички трябва да отговарят на следните основни критерии: дизайн за всеки, универсалност, адаптиране, сигурност.

Видове адаптирани играчки:

  • Играчки за упражнения: с  многократно повтаряне на действие.
  • Символични играчки: които включват представяне на един обект от друг.
  • Играчки за сглобяване: с части за прилягане, припокриване, подреждане и др.

Набори от правила: те включват инструкции или правила, които играчите трябва да следват.

Дидактически игри: Важно е да се спомене специално тези игри, тъй като освен че са източник на забавление, те са много важен образователен ресурс.

Вижте още...

Какво представляват CBD капсулите Cannadoca?

radi

Защо металните шкафове са подходящи за офиса?

radi

Предимства на онлайн кредити

radi