Без категория

Адаптирани играчки за малките деца с увреждания

Адаптирането и създаването на  игри за деца с увреждания е от съществено значение за развитието, и стимулирането на деца  с проблеми с достъпността, без да се забравя, че универсалният дизайн в игрите и играчките е от полза за обществото като цяло, тъй като улеснява всички, със или без увреждания.

В случаите на двигателни увреждания, например, достъпността на играчките за бебета е доста висока, тъй като в ранна възраст двигателните умения на бебетата с или без увреждания са сходни, но това намалява с увеличаване на възрастта, към която са насочени играчките.

Търсете играчки с множество начини за представяне , използване и игра (характеристики на играчки с универсален дизайн). Изберете тези, които ви позволяват да променяте правилата , за да можете лесно да ги адаптирате.

Когато правите групови занимания с деца със и без увреждания, използвайте едни и същи детски играчки, за да не се чувства никой изоставен.

Ако детето показва трудности при боравенето с играчка, помогнете му да се позиционира правилно или му дайте необходимите ресурси, за да играе по-добре.

Какво представляват адаптираните играчки?

Адаптираните играчки са тези, на които е направена известна физическа модификация, която улеснява използването на дете с увреждания. Някои са прости, като например поставяне на велкро, за да го фиксирате на повърхността, а други по-сложни, като превод на звукови и визуални ефекти, адаптация, широко използвана в образователните игри за деца с увреждания.

Тъй като има различни видове и степени на увреждане, създаването на общи насоки относно адаптирането на играчките за деца с увреждания е сложно, въпреки че всички трябва да отговарят на следните основни критерии: дизайн за всеки, универсалност, адаптиране, сигурност.

Видове адаптирани играчки:

  • Играчки за упражнения: с  многократно повтаряне на действие.
  • Символични играчки: които включват представяне на един обект от друг.
  • Играчки за сглобяване: с части за прилягане, припокриване, подреждане и др.

Набори от правила: те включват инструкции или правила, които играчите трябва да следват.

Дидактически игри: Важно е да се спомене специално тези игри, тъй като освен че са източник на забавление, те са много важен образователен ресурс.

Вижте още...

Какви игри може да играем на живо в Сезам казино

radi

Парти рокли за младежи

radi

Предимствата да вземете първия си заем безплатно

radi