Без категория

Съвети за здравословно хранене с ограничен бюджет

Храната е от основно значение за нашето благосъстояние. Тя е не само начинът, по който подхранваме тялото си, но и начинът, по който показваме любовта си към приятелите и семейството. Но не винаги е лесно да се храним здравословно и с ограничен бюджет. Доброто хранене обаче не е задължително да е скъпо.

Създайте бюджет и се придържайте към него

Първата стъпка към здравословното хранене с ограничен бюджет е да си съставите реалистичен бюджет и да се придържате към него. Уверете се, че сте включили в бюджета си всички разходи, свързани със здравословното хранене, като например разходите за пресни плодове и зеленчуци, риба, месо и млечни продукти, както и пълнозърнести продукти, ядки и семена.

Пазарувайте според сезона и яжте това, което е в сезона

Сезонните плодове и зеленчуци често са по-евтини от другите продукти, тъй като се събират в оптималната им зрялост, така че не се налага да пътуват на дълги разстояния и да губят хранителни вещества по време на транспортирането. Сезонните продукти също така са с по-високо съдържание на витамини и минерали, тъй като се събират по времето, когато те са в най-голямо изобилие на полето

Планирайте храненията си за седмицата

Ако сте начинаещи в здравословното хранене, това може да ви се стори трудна задача, но е един от най-добрите начини да се уверите, че спазвате бюджета си и се храните здравословно. Направете списък на различните ястия и закуски, които искате да приготвите за седмицата, като в идеалния случай включвате вегетарианско ястие и едно богато на протеини ястие на ден, както и няколко закуски, като ядки и семена или пълнозърнести крекери. Можете също така да планирате храненията си в зависимост от различните бюджети.

Научете се да приготвяте основни, достъпни ястия

Можете да приготвите здравословна и достъпна храна, като използвате само няколко основни съставки.  Ястие, което може да се приготви само с няколко основни съставки, е яхния от леща и зеленчуци. Друг начин да спестите пари и да се храните здравословно е да купувате основните продукти в насипно състояние.

Заключение

Храната е горивото, което ни позволява да процъфтяваме, а с правилното количество хранителни вещества можем да разгърнем пълния си потенциал. Но при наличието на много противоречиви теории за здравето и диетата невинаги е лесно да разберете кое е най-доброто за вашето тяло. Здравословното хранене включва не само подбора на правилните храни. То означава и избор на правилното количество и честота на тези храни в зависимост от индивидуалните ви нужди. Здравословното хранене не е задължително да бъде скъпо, но изисква планиране. Създайте си бюджет и планирайте храненията си за седмицата и сте на път да се храните пълноценно и на достъпни цени.

Вижте още...

Няколко причини да изберем керамична мивка за баня

radi

Домакински уреди: практичност и предимства

radi

Пазете се от измами с онлайн заеми! Знайте правата си

radi