Без категория

Няколко прости съвета за управление на кредитната карта и изграждане на добър кредит

Първата ви кредитна карта може да изглежда като ненужен документ. В края на краищата нямате нужда от алтернативни форми на валута, когато боравенето с пари в брой е толкова лесно, нали? Грешите. Кредитните карти откриват редица възможности за всеки, който иска да изгради своя кредитен рейтинг и да се класира за бъдещи заеми. И все пак притежаването на картата е само първата стъпка. За да се възползвате истински от новата си кредитна карта и нейните предимства, трябва да предприемете действия за отговорното ѝ управление и да увеличите потенциалните ѝ ползи.

 

Намерете картата с предимства, която е важна за вас

Първата ви кредитна карта може да бъде с множество предимства и награди, но намирането на най-важните за вас може да ви помогне да използвате пълния потенциал на тези привилегии. Често пътувате? Какво ще кажете за храненето в ресторанти? Ако вече знаете кои предимства са най-значими за вас, можете да бъдете по-внимателни по отношение на разходите и винаги да се опитвате да използвате картата си за тези покупки. Ако не сте сигурни кои предимства са от най-голямо значение за вас, запитайте се какво се надявате да получите от получаването на кредитна карта.

 

Винаги плащайте сметката си навреме

Винаги се уверявайте, че плащате сметката си навреме, така че историята на плащанията ви да се отрази положително на кредитния ви рейтинг. За щастие, можете да подобрите резултата си, дори и да пропуснете плащане. Можете да изключите картата си, за да се предпазите от бъдещи разходи по сметката си, като се свържете с компанията за кредитни карти и я помолите да постави “стоп плащане” върху картата. Обикновено можете да направите това безплатно, дори ако все още не сте извършили плащане. Компаниите за кредитни карти обикновено ви позволяват да спрете картата си безплатно за кратък период от време, например един или два месеца.

 

Избягвайте да добавяте нови дългове

Въпреки че кредитните карти могат да бъдат ефективен начин за изграждане на кредит, те могат да бъдат и бърз начин за унищожаване на постигнатия напредък. Само едно пропуснато плащане може сериозно да навреди на кредитния ви рейтинг, дори ако сте използвали картата отговорно в продължение на години. Ако планирате да разчитате на кредитната си карта за покриване на периодични разходи, уверете се, че имате достатъчно пари в брой, за да покриете плащането, когато то стане дължимо.

 

Редовно преглеждайте кредитния си рейтинг

Кредитният ви рейтинг е един от най-важните компоненти за успешното получаване на кредитна карта. Той е важен и за това да видите дали отговаряте на условията за получаване на кредити и лихвени проценти. Компаниите, издаващи кредитни карти, обикновено докладват вашия рейтинг на кредитните бюра веднъж месечно.

 

Разгледайте възможностите за заем

Кредитният ви рейтинг може да се променя с течение на времето, но можете да сте сигурни, че компанията за кредитни карти разглежда кредитния ви рейтинг, когато определя условията на заема. Ако кредитният ви рейтинг е нисък, може да ви бъде предложен по-висок лихвен процент и по-кратък период на погасяване. Ако кредитният ви рейтинг е висок, може да ви бъде предложен по-нисък лихвен процент и по-дълъг период на погасяване. Въпреки че не искате да рискувате да влошите кредитния си рейтинг, като кандидатствате за повече кредитни карти, обезпечената кредитна карта може да бъде една от картите, които искате да обмислите.

 

Вижте още...

Предимства на онлайн кредити

radi

Какво означава да имаш предварително одобрен кредит?

radi

Как да използвате кредитни карти с отстъпка, за да спестите пари

radi