МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

“Сплашване” или на прага на война?

Пентагонът прехвърля армия в Източна Европа , за да “плаши” Русия.
Предстоящите учения целят да впечятлят със скоростта и свободата на предвижване в пределите на НАТО.
Във вторник официалният представител на Пентагона полковник Стивън Уорън заявява, че над 1000 американски военни, постояннон дислоцирани в Европа, са прехвърлени през последните дни за участие в серия от учения в източноевропейски страни.
По-рано , американски анализатори , вече са изказвали мнения, че заплахите на НАТО в централна Европа вече се изместват на Изток. Това означава, че старните от сеевероатлантическия Алианс ще трябва да отговарят на нови предизвикателства. Ученията в Източна Европа ( които, впрочем преминават паралелно с широкомащабните учения, които се провеждат на територията на Руската Федерация) изцяло отговарят на тези настроения.
” въпросната операция трябва да демонстрира свободата и скоростта на предвижване в перделите на НАТО. Тя ще послужи в “най-висока степен за очевидна демонстрация на нашите задължения пред населението на тези държави”- заявява представителят на Пентагона полковник Стивън Уорън, цитиран от РИА НОВОСТИ.
Според тази информация, окол 200 представители на 173-та въздушно-десантна дивизия, дислоцирани в Италия са кацнали на един от полигоните в Румъния. Още над 600 военослужещи, от разквартирования в Германия полк започват учение във една от румънските бази на черноморието.
Освен това, около 400 военослужещи, преминали преди това поготовка в Балтия Полша, започнаха в събота рейд от Естония по териториите на Литва, Латвия, Полша и Чехия. В резултата на този рейд те трябва да се върнат към дислокацията си в Германия.
Припомняме, че по рано, анализатор от тв канала Fox News- генералът в оставка от САЩ Джек Кин заяви в пряк ефир, че за САЩ и НАТО е време да прегрупират военните си бази, както временните бази, така и постоянните и да ги доближат до границите на Руската Федерация.
Според Джек Кин необходимо е преместването на авиобазите и сухопътните войски от централна Германия и другите страни, където сега са разположени към центъра на Източна Европа. това ще предполага определени разходи, но те ще бъдат оправддани, т.к. по този начин САЩ ясно ще дадат да се знае, че страни като Полша и балтия са важни за САЩ и запада.
В ръководството на Алианса дори не крият: инициативата е скъпоструваща, но не си струва да се пести, когато се говори за сплашване на Русия.
” По този начин на Русия ще и бъде изпратен мощен сигнал, за това че ситуацията с безопасността в Европа определено се изменя. Стои въпросът за признаването на това изменение, признаването на факта, че ситуацията със заплахите продължава”- допълва още американския военен.
Припомняме, че в отговор на организираните съвместни учения в Прибалтика, където Пентагонът изпрати 3 хил. войници, Русия организира свои маневри с участието на 38 хиляди военослужещи и голямо количество тежка, военна техника.
Всечки тези мерки се оказаха недостатъчни за да се демонстрира ясно: Европа е добре подсигурена и защите от Изток. Необходими са още по-решителни стъпки, допълва американският генерал.
По информация от чуждите медии
Автор : Инна Васейкина
Превод: Албена Вулева

Вижте още...

ГЪРЦИЯ КАЗА “НЕ”! ПЪРВИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ДАННИ!

admin

РАЗВРАТ НА ПЕДАЛИ!

admin

” И ТИ ЛИ БРУТЕ”? : Президентът на България отказа да празнува 9 май в Москва

admin