Без категория

Предлагат отпадане на туристическия данък за украинци настанени в хотели по Черноморието

Коментира се да отпадане туристическият данък за бежанците от Украйна, когато някой бежанец е регистриран като турист. Бизнесът подкрепи сумата за заплащане на всеки хотелиер, който е приютил бежанец, която е 40 лева на човек на ден, имаше оферти от 10 до 180 лева. Мярката се изработва в момента и ще бъде кризисна, временна. Въпрос на един-два дни е да бъде разписана и качена на страницата на Министерството на туризма. Мярката ще бъде ретроактивна, ще има обратно действие, настанилите бежанци досега ще получат заплащане“, заяви в „Денят започва“ по БНТ Илин Димитров, депутат от „Продължаваме промяната“, председател на Комисията по туризъм в Народното събрание.

Мярката ще важи за пълен пансион, за места без изхранване и за частни домове, които приемат бежанци, ще важи и със задна дата. Планира се да действа около 3 месеца. Мярката ще бъде обвързана с начина на престой на бежанците.

„Има организация, всеки един хотел подава данни на страницата на Министерството на туризма, когато иска да участва. Мярката помага на 160 хиляди души, които работят в сектора пряко и на 250 хиляди, които работят непряко. Проверките не трябва да бъдат засилени, регламентът трябва да бъде ясен, стремежът е да няма злоупотреби. Приоритет е да се напълнят държавните бази и след това да се обърнем към бизнеса“, допълни Илин Димитров.

По думите му мярката ще бъде ясно разписана с конкретни правила и механизъм за контрол.

„Ако искат да работят бежанците, ще могат да се настаняват по няколко направления – сезонна заетост до 3 месеца, ускорена процедура за получаване на статут на търсещ международна закрила – ще имат възможност да работят за 1 година, като ако имат желание може да се увеличи с още една година и третият вариант е да получат достъп до пазара на труда за 3 години в държавата, в която са приети. 90 процента от бежанците са жени и деца, 10% са възрастни мъже“, каза още Илин Димитров.

Основният град, който посреща бежанци, е Варна.

@bgtourism.bg

Вижте още...

Как да изберем счетоводител?

radi

До какво може да ни доведе употребата на CBD масло

radi

Предимства на потребителските кредити

radi