Без категория ТРЕНДОВЕ

Какво е суперлуние супер луна

Феноменът, който се наблюдава, когато Луната се намира най-близо до Земята се нарича “супер луна“. През тази година ще бъдат наблюдавани 3 суперлуния и трите ще съвпаднат с пълнолунието. В такъв момент луната придобива червеникав оттенък и е интересна за наблюдение.

Кога говорим за супер луна?
Когато при пълнолунието двете близки небесни тела – Земя и Луна, се приближат на по-малко от 360 хиляди километра, говорим за небесното явление Супер Луна. В такъв момент нашият естествен спътник и с 16 процента по-ярък.

Суперлуние има и когато новолунието и перигеят са близки във времето. Какво точно означава това?

Перигей е точката, в която Луната е най-близо в своята орбита до Земята. Новолуние е фазата, при която обърнатата към Земята част от спътника ни не се осветява от Слънцето. Когато двете небесни тела се подредят в тази конфигурация също има суперлуние, но тогава небесното събитие не може да се наблюдава.

Има и противоположно на това явление и то се нарича микролуние, но този термин не е така широко известен като суперлунието.

Истинската връзка на Луната с океанските приливи доведе до твърдение, че феноменът суперлуние може да бъде свързан с повишен риск от вулканични изригвания или земетресения, но подобна връзка не е открита.

Всяка година са възможни 12 или 13 нови или пълни Луни. Обикновено 3 или 4 от тях могат да бъдат класифицирани като “Супер Луни“.

В миналото това явление е предизвиквало суеверен страх и на него се е гледало като предвестник за нещастия. Днес интересният природен феномен се наблюдава, за да може да се получат нови сведения за Луната поради максималната близост до нашата планета.

Лунните сонди предават замервания като например колко бързо се охлажда повърхността на Луната при рязка смяна на най-горещото време през деня с дълбока сянка и други интересни факти.

Супер Луната като планетарно събитие се приема в астрологията като причина, която променя хода на събитията за някои знаци, които са по-чувствителни към него. При тях системите в организма и вътрешните преживявания се активизират по-отчетливо и затова тези хора приемат всички събития по-остро. Астролозите предупреждават да бъдем по-внимателни в тези дни.

източник: sanovnik.bg

 

Вижте още...

Модни пуловери

radi

Какви трябва да бъдат домашните чехли за зимата и какви за лятото?

radi

Как да използвате кредитни карти с отстъпка, за да спестите пари

radi