МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

” И ТИ ЛИ БРУТЕ”? : Президентът на България отказа да празнува 9 май в Москва

Росен Плевнелиев получи покана за честването на 70 години от Победата, но е решил да не ходи!

плевня дебил

 

Както и много европейски лидери президентът на България Росен Плевнелиев отказа да пътува за Москва за честването на 70 годишнината от Победата. Натиск от ЕС? Но, нали президента на Сърбия съумя да нерече това “неприлично”, какво става с България-нали винаги е била дружеска, по отношение на Русия?! Между другото, както отбелязваха средствата за масова информация, тази година дори празника подарен на българите от руските войници- Освобождението от Османско Иго- премина без представители на Русия.
шипка 1
Както съобщава интернет сайтът на телевизионния канал ” Звезда”, с линк към съобщение на пресс-службата на българския държавен глава, Росен Плевнелиев няма да вземе участие в тържествата по повод 70-тата годишнина от Победата, които ще се проведат в Москва.
В съобщението се казва, че по-рано главата на администрацията на Кремъл Сергей Иванов е заявил, че Русия ще го преживее, ако някой реши да не дойде на тържествата в Москва. Той подчертава, че държавните глави на 22 световни държави вече са подтвърдили своето присъствие на мероприятието по повод 70 години от Победата.

9 май

Към днешна дата отказ да присъстват на тържествата в Москва на 9 май са заявили президентът на САЩ Барак Обама, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиер-министърът на Великобритания Дейвид Камерън, Председателят на европейския съвет Доналд Тъск, президентите на Полша и Словения.
За отказа на Обама да пътува за Москва, съобщи още в началото на февруари неговия ключов съветник в Белия Дом Бен Родс.
” Вероятно няма да се учудите, че президентът Обама не възнамерява да пътува за Москва-заявил Родс- Не очаквам наше участие на ниво държавен глава.”
При това съветникът уверил, че ” САЩ се отнасят с огромно уважение към ролята на Русия в разгромяването на нацистка Германия.” По думите на Родс това се проявява при честването на                    ” всички паметни дати, свързани с Втората Световна война-съобщава ТАСС.
” Разногласията по повод Украйна не омаловажават значението на общата история”-подчертава още Родс.
Меркел от своя страна се оказва в деликатно положение. В Германия се опасяват, че всяко погрешно движение, може да бъде неправилно изтълкувано, та нали в края на краищата немските нацисти стават причина за разгара на Втората Световна война. Поради тази причина, за да избегне скандала канцлерът на Германия отказала да присъства на Червения площад на 9 май, но ще пристигне в руската столица на 10-ти и ще посети заедно с Владимир Путин гробницата на Неизвестния воин.
Що се касае до България, то както съобщава порталът RB.RU, с линк към публикации в българската преса, за първи път тази година на 3 март честването на 137 годишнината от Освобождението на България от Османско иго е преминало без представители на Руската федерация- тях просто не са ги поканили.
шипка 2
Вярно, в българското общество това не е прието еднозначно. И когато българите посещават храма Александър Невски, построен през 19 век, те помнят, че той е издигнат в памет на руските войни, загинали в боевете за освобождаването на българския народ от турско робство.
Междувременно, както предава РИА ” Новости”,  позовавайки се чрез линк към съобщение от пресс-службата на сръбския държавен глава Томислав Николич, той определя като неприличен и напразен натискът осъществяван от страна на представители на Европарламента, които настояват той да не ходи на парада в Москва на 9 май.
Tomislav_Nikolić,_official_portrait
Преди това главата на делегацията на Европейския парламент Едуард Кукан в интервю за сръбското издание “Блиц”, изразява становище, че Николич, заедно с много западни лидери, не би следвало да присъства в Москва за военния парад по случай 9 май, но би могъл да посети ” паметника на войниците загинали през Втората Световна война ( могилата на Неизвестния войн-(бел. ред)
” Президентът на Републиката отбелязва, че е непрличино да се дават съвети на когото и да било, който не ги е поискал. Никога не се е случвало такова нещо, президентът Николич, или който и да било политик от Сърбия да дава съвети на президента на неговата ( на Кукан) страна: къде трябва да присъства, какво трябва или не трябва да прави”,- казва се още в пресс-съобщението на сръбския държавен глава.
Акцентира се, че ” господин Кукан напразно оказва натиск на президента на Републиката, за взимането на решения, които не отговарят на интересите на гражданите на Сърбия”.

По материали от руските он-лайн  медии

Автор : Остап Жуков

Превод : Албена Вулева

PS: А , ето и  коментарите и постовете на граждани под руската версия на публикацията, които обнародвам без никаква редакторска намеса…
-Смях и сълзи…
-ние, нормалните българи, сме значително повече и се срамуваме от словоблудствата на нашите политици. На парада на Победата ще бъдем с вас. И по-добре, че Плевнелиев няма да идва и да ни срами!
-не се притеснявайте, от страна на България ще   идва Киркоров
-Празника е наш, Руски! наша памет, наша ПОБЕДА и празнуваме за СЕБЕ СИ!ако дойдат гости, добре са дошли, ако не-здраве да е !
-Българите са най-големите предатели, от предателите. Мит на съветската пропаганда е , че са приятели на Русия!
-на българите предателството им е в кръвта, при това дори на битово равнище
– “отказал се да идва”? така наречените лидери на страните от бившия соц -лагер никакви решения самостоятелно не могат да взимат. човека са го дръпнали за каишката от Брюксел- и той застава в стойка мирно.
– Време е ясно да се разбере, Русия няма нито приятели, нито врагове- има само постоянни интереси. А, наши съюзници са Армията и Флота.
-на кого ли още да опростим дълговете и да окажем безвъзмездна помощ?
-българия винаги, през 20 век  е била против Русия (а, и през останалите също, румънци с една дума)

 

Вижте още...

С НАС ТАКИВА НОМЕРА НЕ МИНАВАТ!

admin

ПУТИН: ИМАМЕ АДЕКВАТЕН ОТГОВОР НА ВСИЧКИ ЗАПЛАХИ

admin

Речта на Владимир Путин на Парада за Деня на Победата- 9 май 2015

admin