ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕМ...

Сънищата разкриват психичните ни разстройства

В  съня ни за нас няма нищо невъзможно и ние буквално можем да се пренесем в света на своите мечти: да бъдем милионери, да се срещаме със звезда, да живеем на приказно място. Също така на сън можем да оберем банка, да се саморазправим жестоко с враговете си или дори да сложим край на жалкия си живот…Както се изясни в последните научни разработки вторият вариант сънища могат да бъдат симптоматика на тежки психически разстройства.

Ето  кои са най-разпространените сюжети на сънища, по които може с лекота да се определи наличието на нарушение в психиката на сънуващия. Разбира се, следва да се знае, че става дума не за еднократно виждане на такъв сън, а за повтарящо се и натрапчиво сънуване на такива сюжети.

Сънища, които  се сънуват при шизофрения :

Шизофрения- това е тежко психиатрично заболяване. Изследванията потвърдиха – колкото по-дълго човек страда от това разстройство на психиката, толкова по-наситени са неговите сънища. Цветовете стават по-ярки, а преживяването на емоциите по-интензивно.

Например:

-Несвързани по между си плашещи образи.

-Жестокости и сцени на насилие.

-Сънища, в които човек вижда себе си отстрани-като малко дете, мъртвец или в обликана някакво животно.

-Обектите (например  хора или автомобили) се движат отзад напред.

-Един и същи, повтарящ се сюжет. Докторите на медицинските науки са стигнали до извода, че  повтарящите се на протежението на една и съща нощ сюжети са признак на остра шизофрения.

-Цветни сънища, в които отчетливо се вижда в какъв цвят са оцветени детайлите. Шизофрениците виждат цветни сънища 20 пъти повече отколкото  психически здравите хора.

-Преживяване с усещането за абсолютна реалност на това, което се случва на сън. събуждайки се, болните дълго време не могат а определят с точност дали преживяното е било на сън или наяве.

Сънища при обсесивно-компулсивно разстройство.

Желание постоянно да си миете ръцете или да се връщате в къщи, за да проверите дали със сигурност сте изключили ютията/котлона-това е обсесивно-компулсивен синдром. Натрапчивото състояние не напуска болните дори на сън.

Ето неговите характеристики:

-Борба на сън с натрапчиви, контрастни желания. Може да сънувате, че се борите с някакъв страх, но накрая се предавате. Събуждайки се ще ви преследва чувство на вина, че сте се провалили в битката.

-Емоционалност, чувство на силна вина, гняв и срам.

-Осъзнаване на факта, че притежавате някаква особена, вълшебна сила и сте в състояние да контролирате околните.

Сънища при биполярно разстройство:

Биполярното разстройство е маниакално-депресивна психоза, характеризираща се с нетипична смяна на настроенията. ако, като правило шизофрениците при описание на своите сънища са немногословни, то биполярниците описват доста подробно това, което сънуват:

-Преживяване на неописуемо щастие. Такива сънища се наричат маниакални, т.к., най-често те се наблюдават при хипоманиакалните състояния. Това са много ярки и цветни сънища, които се запечатват в паметта за дълго. например, в съня си вие може да бъдете божествено създаниее, на което всички се подчиняват, да чувствате власт и блаженство от случващото се.Невропсихологията обяснява такива сънища, като преход от депресия към маниакално състояние.

-Серийни сънища или такива, които могат да продължават в течение на години.Сюжетитена такива сънища-това е своеобразен сериал, в който всяка нова “серия” започва от това мсто, в което е била прекъсната при предното заспиване.

Сънища на хората, страдащи от депресия:

Признаците на депресия понякога е сложно да бъдат забелязани на пръв поглед. Но вие сте много по-близо до нея, отколкото вероятно предполагате, ако всяка нощ ви преследват страховити сновидения. А именно:

-Някакво мрачно място (например гробище) или дори собственото ви погребение. По време на такъв сън и дори след събуждането болния често чувства вина, за това което се е случило в съня му.

-Умрели хора в образа на живи. Интересното е, че ако по време на съня човек осъзнава, че тези хора вече не са сред живите, то те веднага приемат образа на покойниците.

-Кошмари с усещане за неописуем ужас. Събуждайки се човек не веднага осъзнава, че това е било просто сън, а щом го осъзнае изпитва облегчение: “Слава Богу,  аз просто съм сънувал!”. Подобни сънища са считани за еквивалент на паническите атаки.

-Паралелни сънища-няколко несвързани по между си сънища, всеки от които  в течение на нощта сменя другия.

-Сън в съня-когато сънувате, че ви се спи, след това вие заспивате и виждате още един сън вътре в съня си. Това, което се случва във втория сън вие възприемате като реалност, при това отчетливо осъзнавайки, че преди това сте видели сън. А когато наистина се събудите вие вече трудно разбирате дали сте се събудили наистина или това е просто още един сън.

А вие открихте ли своето психично разстройство?

Вижте още...

7 модни дизайнера, за които всички са чували, но никой не е виждал как изглеждат!

admin

ИНДИЙСКОТО САРИ- ИСТОРИЯ НА ВЪЗНИКВАНЕТО МУ

admin

Загубили сте ключа си? Как да действате и защо да се доверите на авариен ключар

radi