ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕМ...

ИНДИЙСКОТО САРИ- ИСТОРИЯ НА ВЪЗНИКВАНЕТО МУ

Облеклото на жените в Индия -индийското сари- има история, започваща в далечни времена. Съществуват няколко версии за възникването на това облекло, а индийките са приемали обличането на сарито за своя традиция.

сари16

 

Първата легенда за възникването на сарито разказва, че една красива жена на име Драупади е била заложена, като награда в една от хазартните игри на своя съпруг.Съперниците на мъжа и решили да смутят жената и започнали да я дърпат за края на нейното сари, в което било увито тялото и, но колкото и да дърпали платът на сарито не свършвал.

сари6

Поуката от тази легенда е, че хората които играят хазартни игри постъпват лошо и в резултат  на изкушението да играеш хазарт губиш целия си живот. Този плат, който мъжете от легендата се опитвали да развият вече е известен като “сари”.

сари7

Друга легенда разказва пък, че индийското сари се е появило от тъкачния стан на един мечтател, който обичал да развихря въображението си заразлични жени. Веднъж, както си работил на стана си представил как по лицето на красива жена капят сълзи, как косите и на вълни падат върху раменете и.

сари2

Той разбирал настроението на тази жена и чувствал колко мека е кожата и. Докато си я представял той продължавал да тъче на стана, докато платът не достигнал стотици метри дължина. Когато тъкачът виждал резултата от работата си, той му харесвал и той се усмихвал. Тази легенда говори за това, че индийското сари е въплъщение на самата женственост.

сари3

Най-ранната версия на индийското сари това е късо парче плат, което било използвано, като пола или воал. В онеи времена индийките не носили блуза или чори под сарито, оставяйки гърдите си голи. Впрочем по този начин се обличат и до ден днешен жените в някои райони на Индия.

сари5

За традиционното индийско сари се счита  изчистена дреха без шевове. Тази традиция произлиза от древни времена, когато иглите за шиене на сарито се правили от кост и ако били употребени върху плата на сарито , то то би загубило  своята  изчистена форма.

сари 14

В наши дни точният размер на сарито  е 119,38 см на 548,64 см. Въпреки, че индийските сари не са съвсем практични дрехи е се считат за много изискано облекло с красиви шарки и десени, изтъкани по специална техника. Дизайнът на саритата е различен за всеки отделен регион в съответствие със особеностите на културата. Съществуват например индийски сари, които са изработени от коприна със златна бродерия.Като правило те се използват за специални ритуални дейности.

сари15

Вижте още...

Загубили сте ключа си? Как да действате и защо да се доверите на авариен ключар

radi

7 модни дизайнера, за които всички са чували, но никой не е виждал как изглеждат!

admin

Сънищата разкриват психичните ни разстройства

admin