МИНАРЕТА

مزار شریف или Афганистанската Синя джамия Мазари-Шариф

 Афганистанската Синя джамия (Мазари-Шариф), също така е позната под името Мавзолеят на Али или Светинята Хазрат Али (перс. مسجد کبود; дари مسجد کبود) – джума-джамия и мавзолей в град Мазари-Шариф, Афганистан.

wLGkWUQlhiY

 

Според някои източници,  това е едно от предполагаемите места на гроба на последния праведен халиф Али, зетя и братовчед на пророка Мухаммед. Някои исторически данни гласят, че скоро след убийството на на Али и погребането на останките му в Ен-Наджаф, близо до Багдат, някои от последователите му се притеснявали, че тялото му може да бъде осквернено от враговете и решили да го  препогребат.

x_UqCk8aGv8

Поставили тялото върху камила, те се предвижвали няколко седмици, докато камилата не паднала без сили. След това решили да погребат тялото на мястото, където е паднала камилата. По-късно това място е започнало да носи името – Могилата на светеца, т.е.  «Мазари-Шариф» (перс.مزار شریف)   на персийски. В последствие около мястото се зародил глад, носещ същото наименование- Мазари-Шариф.

3yODvgvsNcM

Според преданието, гробът бил намерен случайно и последният Султан на Селджукската империя Ахмад Санджар построил първата светиня над могилата.

uhoYdjzAB2s

През 1220 година (XIII век), по време на монголското нашествие, во главе с Чингииз Хан, могилата била засипана с пръст и замаскирана, за да се избегне оскверняването и от монголците.

NFrAsGPDmk8

 

Едва през XV век по инициатива и благодарение на усилията на правителя Хорасан и поетаХусеин Байкар а мястото на могилата е била построена днешната джамия. Поради изобилието от тюркоазени елементи, покриващи стените и купола на джамията тя получила името Синята джамия.

wLGkWUQlhiY

 

Вижте още...

Най-модерната джамия на Турция е прозрачна

admin

Ислямът и аз!

admin

Ифтар vs Фантастико

admin