КРАЛИЦИТЕ НА ИЗТОКА

Животът в Саудитска Арабия. Ако си жена.

 

 

“Да излизаш без позволение е строго наказуемо”

burka-520x245

📖 Образование 

Image_5532242_126

 Момичета и момчета учат в отделни класове, които наброяват до към 50-тина човека.Общото ниво на образованието в Саудитска Арабия, обаче е еднакво лошо и за момчетата и за момичетата. Само частните училища стигат по-далеч от общите, ниски лимити на образованието в програмите си, но въпреки това общата оценка за нивото на образованието в държавата е неудовлетворителна. Тинейджърите, напускайки училище нямат понятие за редица закономерности от заобикалящия ги свят.

1464760800_146476_1464760800_noticia_normal

📱💻 Социалните мрежи 

U14_618x346

Властите на Саудитска Арабия не забраняват световните социални мрежи и Twitter и Facebook  са събрали несчетно количество последователи. Момичетата буквално живеят във тях, но никак не се развиват, а само съчиняват нови и нови туитове, вместо да се обогатяват духовно и душевно. С Фейсбук нещата първоначално стояли по-сложно : Постването на лични снимки дълго време се е считало осъдително и момичетата, които дръзвали да сторят това били наричани с най-долните думи.

y6jEcuT6o5A

Но времената се изменили и сега Саудитските Арабки заливат социалната мрежа на Зукърбърг със забулените си  личица.

KMO_152948_00045_1_t218_191748

Традиционното облекло

pazardjik-burki-globa-zabrana-300-lv-глоба-забрана-бурки-Пазарджик-1000-facebook-youtube-twetter

 

В Саудитска Арабия всички нови течения първонаално биват категорично отхвърляни и порицавани, а после тихомълком се внедряват в обществения живот, но без много шум, без да предизвикват огромен обществен резонанс.

Image_5567616_500_0

В процес е смесване на старите традиции и новите, модни влияния от останалия свят и този процес е неизбежен.

supermodel-bejanka-8

Никабът, който покрива лицето изцяло не е абсолютно задължителен.

burka

Но е задължително са се крият формите на тялото и да се носи специална, дълга дреха-абая.

Dubei, UAE - December 1, 2011: Three Arabic women wearing niqab, are chatting in front of the iconic Burj Khalifa, Dubai
Dubei, UAE – December 1, 2011: Three Arabic women wearing niqab, are chatting in front of the iconic Burj Khalifa, Dubai

Това е законово положение. До неотдавна абаята бе допустима само в черен цвят. Но, в последствие властите смекчават правилата и позволяват върху абаята да се забелязват допълнителни цветове.

10aa_92

Постепенно абаята става разноцветна. И това е пробив!

69424fb747a010042c74bd0c0692a7ad

 Лъжата, като средство  за спасение

Undsdssssssstitled-11452_l

Репутацията на жената се пази строго от нейните баща, братя, мъж. Такива постъпки, като срещи или пушене на цигари могат да повлекат доста неприятности от страна на  роднините. Повечето момичета прибягват към лъжи, за да избегнат конфликти и наказания.

640_998aa96f9aa683d104f6519ef7db2579

Дори в по-зряла възраст жената не може да рискува да е напълно откровена с роднините си, защото винаги може да се превърне в обект на гняв и ярост.

 

📝Разрешителни бележки

3_920

Преди жените можели да напускат пределите на дома си само в компанията и придружени от опекун. Сега, за свободното предвижване из града на жените могат да се издават разрешителни бележки от съпруга, брата или бащата.

saudijska-arabija-zid-razdvaja-zaposlene-muskarce-zene-slika-212446

Бележката и документът за самоличност винаги трябва да са на разположение на една жена, намираща се извън пределите на дома си. Бележките понякога служат дори за посещението на чужди държави.

feredzhe-ili-burka

Това е своеобразно предоставяне на правото на едно момиче да ходи когато и където си поиска. И се явява велико благо за жените на Саудитска Арабия.

burka-2

 

❗ Само за мъже

cB7ZxwnuYnU

Още едно нелепо и непонятно за съвременния свят правило е забраната за посещение от жени на определени места. Те са позволени само и изключително за лица от мъжки пол. В това число влизат дори сладкарниците. Не са рядкост случаите, когато жена, влязла по погрешка в заведение, предназначено само за мъже остава без да е обслужена изобщо.

F3qtCz5ijZs

Най-добрите клубове и елитни места за развлечение, разбира се са територия само за мъжката половина от саудовци. Малцина се осмеляват да нарушават това негласно правило, но ако все пак се намерят смелчаци, то те предизвикват спрямо себе си огромна вълна обществено недоволство. Подобна постъпка не води до нищо добро.

sled-5-godini-vsichki-shte-nosim-feredjeta_5122

 Ходене на работа

sauditska-arabia-jena-feredje-zabradka-burka-kola-111081-500x334

В Саудитска Арабия жената не трябва да работи. Ако тя, се пак реши да има независим доход, то това се възприема като предизвикване на обществото и се осъжда остро, преди всичко от членовете на собственото и семейство.

ObHXZ-CKPyg

Жените могат да работят, могат да преодолеят вълната на критицизъм по техен адрес, но трудовите им ангажименти все едно ще са свързани с места с изключително женски контингент.

j9_XFjXFOs4

Т.е. мъже в даденото заведение или предприятие/помещение няма да влязат под никакъв предлог.На работещата жена се гледа, като на самотна, като че ли няма кой да се погрижи за нея….

images (1)

Това силно угнетява психиката на работещата жена. Кариерен ръст в страната практически не съществува. Жена-продавачка е нормално явление, но жена- мениджър е явление, което не съществува в света на саудитските араби.

oAEwgNCbj7U

Вижте още...

КРАЛИЦИ НА ИЗТОКА – РАНИЯ АЛ АБДУЛЛА

admin

КРАЛИЦИ НА ИЗТОКА-МЕХРИБАН АЛИЕВА

admin