РЕЗИЛ

ЗА “БЕНТЛИ”-ТО И НАДЕНИЦАТА

Снимка как възмургавки…господа похапват лютеничка, наденичка и още някаква осолена сланина на капака на оранжево “Бентли” на фона на порутена циганска ли, селска ли къщуретина пред разпад, с оглозгана ограда и провиснала порта обикаля интернет тия дни и събира и възмущения и овации. Поствам и аз, като накратко обяснявам българската народопсихология по отношение на личния автомобил- С първия лев, който се завърти българинът си купува лъскава кола, едва после се сеща да си закърпи чорапа…
Това е факт. Българинът е яко комплексар на тема кола, не зная дали защото твърде дълго му се е налагало да се тътри в каруца, а не примерно с файтон. Не знам. Още от соца недояждаха, за да си купуват “Лади” и “Москвичи” и да кичат китеници по седалките и зарове на предното огледало….Или боксьорски ръкавички.
перник6
Изобщо яка селяния принципно лъха от отношението на българина към колата му. Особени позиви за драйфане ми докарват събото-неделите, когато с кофа и гъба си мият колите пред входа. Божееее, вече има автомивки бееее!!!
Но, да се върна на прословутото “Бентли”. На лични и естествено на латиница получавам сърцераздирателни обяснения колко не съм права от двама господа- я присъствали на снимката, я също собственици на “Бентли”, на които им е приседнала наденицата в гърлото, като са ми прочели поста! Не съм била права, ще спорели! Не може, викам, да спорите с мен на латиница. Те обаче упорстват- що да не си рупели те наденицата, к`во кат` била от магазина?! И, аз виждам, че те дълбоко не разбират къде е проблема…
А, той изобщо не е в произхода на лютеницата. В произхода на парите за “Бентлито” е . В произхода на неговите собственици, които не знаят какво имат и режат с ръждив нож на едри комати типов хляб отгоре му…
Не по-малко неразбиране на абсурда на ситуацията прозира и в прозаичен коментар под поста, че единия от консуматорите на лютеничката имал 15 бара и едва ли нямал пари да си купи вместо наденица, шпеков салам….едва ли не! Чак за луканка можело да му стигнат паричките, колко напред бил с мат`ряла.
За да секна цялата тази селяния, която от години вече залива страната, се налага сега да внасям тук разяснения защо, ако анцуНГа ти е ” Адидас” не може да караш “Бентли”!
перник 2
Има дами и господа определени блага за потребление, които се потребяват с определена култура и етикет. Така например, не може да пиеш скъпо шампанско от глинена чаша. Шампанското се пие от кристал. В скъп, изискан ресторант не се слагат хартиени салфетки-там салфетките са ленени.
Ако не знаеш това-не припарвай!
За да караш определени марки автомобили, носиш определени марки дрехи, живееш в определени населени места и въобще, за да се докосваш до определени блага от сферата на лукса трябва да притежаваш определен социален статут, който не идва с парите. Поколения отнема, за да се възпита и създаде една каста, на която да и е в кръвта да пие скъпо шампанско, да се бърше с ленени салфетки и кара “Бентли”-та. В изисканите кооперации в редица градове не те допускат да живееш, колкото и да си богат, ако не отговаряш на определени условия. Така се освобождават от присъствието на парвенюта, които да суркат “Адидаси” и плюскат горчица на капака на ” Бентли” , защото видите ли оня ден извадИли късмета да продадат повече кока или на дЕдо си нивите. Ако богатството се измерваше само по банковите сметки, много богаташи щяхте да се извъдите. Но-не! Както е казано не всичко се купува с пари. Няма такива пари, които да ти купят класа, родова история, стил, синя кръв и навици, които ще ти попречат да ядеш мазна сланина по анцуг “Адидас” на фона на ръждива ограда.
перник 3
 Това се възпитава и отглежда с години, с поколения.
Скъпи новобогаташи и други селски парвенюта, внезапно, но незаслужено сдобили се с някоя пара в повече- не си купувайте не съответстващи на рода, гена и цялостния ви житейски път до момента вещи и аксесоари. Така селянията и присъщатата ви бедност (и духовна и материална) лъсват с още по-голяма сила. Ако, съдбата беше предвидила за вас диаманти и изискани автомобили вие бихте знаели и сами, че не се рупа кренвирш с шапманско на капака на бентлито в пластмасова посуда от Хоремага. Но, вие не го знаете. Не знаете, и че ” Адидас” е марка конфекция, за простолюдието. Не сте стигнали дори до “Стела Макартни”, какво да говорим за нагоре…
перник 5
За това, драги, многоуважавани селяни, като искарате от 16-тте си бара някой лев, вземете купете си трактор. Така наистина може да предизвикате възхищение. На неговия капак вече можете да пиете и шапманско, ама нека е в кристал- това вече наистина ще е очарователно и с чувство за хумор. Можете и по цървулите си да сте. Това е позволена ексцентричност. Обратното-не.
Обратното ме кара да предсказвам бъдещето ви. И да предполагам ежедневието ви. И, те не отива по-далече от порутената къщурка зад вас, и не са по-бляскави от ръждивата мрежа на полупадналата ограда…
бентли-хляб-лютеница
За друг път да си знаете-ако огладнеете, поседнете на някоя близка полянка и там си хапнете върху вестника и лютеничката и наденичката. А, за по-комфортно и по-малко подигравки продайте ” Бентли”-то. БМВ или Мерцедес прекрасно ще допълнят колоритните ви образи!

Вижте още...

Яката дупара срещу Издислав-битката на века!

admin

Дебора е принудително изританата от Брадъра!

admin

ДЖОРДЖАНО ЩЕ СИ РЕЖЕ ВЕНИТЕ С ПЛАСТМАСОВА ВИЛИЦА! АТАНАСКА ЗАПИСА ПЕСЕН!

admin