ОПАШКИ

Доброволци се качиха в Осоговската планината, за да спасяват бедстващите коне! Европейски институции се заемат със случая. Ще търсят отговорност!

Днес доброволци, провокирани от статията на СКРЪБНИ ВЕСТИ са се качили в Осоговската планината и са открили бедстващия табун. Или поне това, което е останало от него…

” Били са около стотина, в момента дали има и 20….Много са слабички”- през сълзи разказва млада жена, извървяла целият път през снежната планина, за да занесе сено на гладуващите животни.- ” Няма да имам сили да снимам мъртвите…” продължава видеото.

29134260_1549682105144391_826211492_n

Конете са били изоставени на произвола през цялата зима. За тяхното бедстващо положение, както и за факта , че измират наясно е бил не само собственикът им , но и зооактивисти и природозащитни организации. Въпреки това мерки не са били предприети, а на конете вероятно не е била носена дори и храна.

29134680_1549682215144380_1666073784_n

” Дори , ако се гледат в планината трябва да им се носи храна по два пъти на ден”- поясняват от  Сдружение Horse Rescue World, които са поели инициатива случаят да се разгледа и реши на европейско равнище.

“Преди два-три месеца  природозащитници ми казаха за тези коне, сред тях има и скъпи породи аварски и английски кон.  Правиха планове кой да прибере аварския и английския кон след като им казах че всички животни влизат в графата на защитени до приключване на делото и европейската институция решава кой да ги поеме и тогава се отдръпнаха.

Многократно  питах как са конете, отговориха че всичко е добре и собственика си ги гледа вече.” – разказва началото на драмата председателката на Сдружението Horse Rescue World.

29135070_1549682341811034_2027851336_n

“Много хора искат да са наши доброволци с цел че ще имат право да осиновяват но това не е приют за кучета и като разберат че няма как да им подарим коне се отдръпват”- обясняват същността на проблема от Сдружението.

В понеделник в България пристигат представители на Европейски институции, които ще разследват случая с изоставените и бедстващи коне.

“Всички европейски институции вече са уведомени за бедстващите коне. Собственика ще бъде проверен от европейска институция след като бъде потвърден сигнала ще си понесе последствията за присвояване на субсидии и нехуманно отглеждане на диви коне”- обяснява процедурата Nansy Stehr от Сдружението.

Те (конете) са вписани в регистър Moew разпределя европейските пари те трябва да ни предоставят инфо за собственика. Ако са отпуснали 50000 за проект ще го съдят по техните закони и ще им върне двойно парите.

След като сме сдружение ще имаме право да ги обгрижваме (конете) докато приключи целия случай ако собственика не възстанови сумата ще бъдат продадени на търг най вероятно, но му предстои и затвор все пак. Има коне които са доста скъпи именно затова не искат аз да се бъркам. Многократно бях помолена от местни зоо защитници да не се намесвам и посъветвана да не се занимавам с тези коне. Но за нас няма значение раса всички животни са равни и имат нужда от помощ.

29020058_1549682118477723_857506235_n

Това са селскостопански животни много хора искат да са наши доброволци с цел че ще имат право да осиновяват но това не е приют за кучета и като разберат че няма как да им подарим коне се отдръпват”- хвърля светлина върху сагата с конете Nansy Stehr.

Междувременно, докато  доброволци са на високо в Осоговската планина, за да  хранят и обгрижват бедстващите коне, а от Сдружение Horse Rescue World задвижват проверката от европейските институции, в коментарите  под  статията  за умиращите животни се появяват любопитни постове, които навеждат на някои предположение кой евентуално би могъл да бъде спряган за собственик на изоставения табун.

20180325_180058

Отваряйки линка от коментара излиза следният видеоматериал, който странно кореспондира с името упоменато два-три коментара по-нагоре  :

Виж линка от коментара ТУК!

 

Дали подозренията на нашите читатели ще се окажат верни, или проверката на европейските институции в понеделник ще ги опровергае напълно тепърва предстои да разберем.

СКРЪБНИ ВЕСТИ ЩЕ ВИ ДЪРЖИ В ТЕЧЕНИЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СЛУЧАЯ!

Вижте още...

ПРОТЕСТ ЗАРАДИ КУЧЕШКИТЕ БОЕВЕ В СТАМБОЛИЙСКИ

admin

Така и не обикнах Исай…;(((

admin

Коне мрат от студ и глад в Осоговската планина

admin