ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА

Вселенски Храм на всичките религии функционира в Казан

Не далече от столицата Татарстан, в Казан, в поселението Старо Аракчино, не бреговете на река Волга се намира Храмът на всички религии -Вселенският храм- едно от най-уникалните съоръжения в цяла Русия. Този комплекс от съоръжения, състоящ се от католическа църква, мюсюлманска и будистка джамии, китайска пагода, синагога и даже от олтари на изчезнали вече религии  не е бил създаден,  за да  събере под един покрив представителите на различните религии…

pwTinQBdJSo

 

Храмът на всички религии в Казан е свидетелство, че съществува възможност да се обединят всички вероизповедания в една сграда, като символ на единното духовно наследство за цялото човечество. Благодарение на необикновения си и ярък декор Вселенският храм прекрасно се вижда и от палубите на преминаващите наблизо плавателни съдове и от прозорците на бързите влакове.

EyeeJcIxlDU

Автор на проекта  е Илдар Ханов- известен обществен деятел в Татарстан, художник, архитект. Той  много е пътешествал, бил е в Индия и Тибет, където се е запознал с културното наследство на източните държави, изучавал е будизма, древна китайска и тибетска медицина, практикувал е йога.

qzim23W_58A

Да се осъществи такъв грандиозен проект е било достатъчно трудна задача, т.к. подобни съоръжения вече са съществували. За пример могат да послужат действащи култови съоръжения издигнати на площада на Петте храма в Бали. В тях ,вече дълго време по ненарушаван никога ред вървят служби и се провеждат обреди. Главна цел на китайския Музей на световните религии, разположен в град Синбей е отстраняването на  всички възможни различия и неразбирателства, съществуващи между различните култури и религии. Още през 30-те години на XX век в Ленинград ( днес Санкт-Петербург) е съществувал Държавен музей, чиито сътрудници накратко са запознавали посетителите с историята на възникването и развитието на основните , съществуващи религии.

DqoXSYK8gN0

По думите на самия Илдар Ханов, който много е направил с двете си ръце и е посветил живота си на изграждането на Храма на всички религии в Казан, строителството на комплекса би било невъзможно без помощта на меценатите и волните пожертвования на просто неравнодушни към идеята хора.

w6brMZDaq68

Докато авторът на проекта на Храма на всичките религии – Илдар Ханов е бил жив, строителството на храма не е спирало нито за ден. Даже след смъртта му, през февруари 2013-та строителните дейности не били прекратени, въпреки че не протичали в чак такова бързо темпо. Много от предварително замисленото относно  Вселенския храма  за сега остава само на харти А идеите на архитекта сабили велики: Той е планувал да издигне 16 купола, символизиращи различните религии, в това число и отдавна изчезналите.

aHuA1GaAt7c

Било е планирането създаването на следните зали във Вселенския храм на всичките религии :

Индийски Вед

Китайски Дао

Японски Дзен-Будизъм

Тибетски

Индонезийски

Египетски

Майски

Ирански

Зали на Розенкрейцерите и масоните

Протестантски

Зали на Православието и Католицизма

Дори зали на Извънземен разум…

Освен това се е планирало на територията на Вселенския храм на всички религии да бъде разположена астрономическа обсерватория, детски школи с различни кръжоци, центрове за изцеление и рехабилитация на нарко зависими,  сиропиталище и старчески дом. Оперен театър, иконописна школа и много други прекрасни инициативи са били планувани да намерят място в Храма.

KhELcTl5p_8

За съжаление, за сега от  всичко замислено, в Храма на седемте религии  само  Египетската и Католическата зали са въплътени в живот. Функционират също и  Чайната стая, Залата на Иисус Христос, Театралната зала и Картинната галерия.  Във вселенския храм се организират различни изложби, благотворителни мероприятия и концерти. Планира се откриването на павилиони за витражно майсторство и художествена школа за деца.

YF7EXAqg15o

 

За съжаление, до пълното завършване на проекта на Вселенския храм на всичките религии има да се извърви още дълъг път- все още вървят вътрешни, довършителни работи, а  за да се присвои  на творението на архитекта Илдар Ханов статута на архитектурно и културно наследство трябва да минат още няколко десетилетия.

bcqGB8uy6Ec

 

И това, разбира се, ако присъждащите званието успеят да се абстрахират от крещящия кич на  обекта…

 

Вижте още...

ГЛАДИАТОРСКИ БИТКИ, ЗАЛА АРМЕЕЦ 13.01.2018

admin

Singing and Shopping или как най-евтино да си напазаруваме!

admin

БИТКАТА НА ВЕКА: ЧАЛГАТА VS. ФУТБОЛА

admin