ИСТАНБУЛ

В кафе “Усмивка” в Истанбул ще ви обслужат младежи със синдром на Даун

Най-трогателното кафе в Истанбул се намира в Юскюдар! Казва се “Усмивка” и в него работят младежи със синдром на Даун.

rHOEojXVcuE

Кафето е създадено то родителите на особените деца, които вече са поотраснали и се нуждаят в социален живот и адаптация. Проектът е активно подкрепен от администрацията на района и въпреки, че не силно финансово успешен продължава съществуването си.⠀
Преди да бъде нает на работа нов работник кандидатът бива обучаван на специални курсове. Учат се правилата за хигиена, обслужване и общуване. Младежите се учат и  как да бъдат по-самостоятелни. Има случай, в който след успешен стаж в това кафе един младеж е бил взет на работа в престижен ресторант на бреговете на Босфора.

“Слънчевите” хора са невероятно добри и усмихнати. За това и кафето е било кръстено ” Усмивка”, защото сервитьорът винаги приветливо ви се усмихва и с голяма радост ще ви донесе чаша горещ чай.

Кафето изпълнява наведнъж две мисии : от една страна дава работа на “особени” хора и помага за адаптацията им, а от друга страна  възпитава обществото в дух на търпимост към инвалидите, показва ги и учи как да се общува правилно с тях.

А вие бихте ли  посетили такова кафе? Или ще предпочетете традиционният вариант?

Вижте още...

Как отбелязаха Деня на майката в Истанбулското метро!

admin

Вижте Истанбул през моите очи!

admin

Истанбулското “Илиенци” или кварталът “Лалели”

admin