МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

8 МАРТ-СВЕТОВЕН ДЕН НА ЖЕНАТА!

ИСТОРИЯ НА ПРАЗНИКА

 

Dunya-Kadinlar-Gunu-2017

Международният ден на жените ежегодно се отбелязва на 8 март  не само в България , но и в много страни по света. От 1975-та година International Women’s Day  се чества с подкрепата на Организацията на Обединените Нации (ООН).

mor-renk-ve-8-mart-dunya-emekci-kadinlar-gunu

Първата държава, която е отбелязала националния женски ден е  САЩ. На 28 феlруари 1909 година по инициатива на социалистическата партия  на Америка празникът е бил отбелязан на територията на всичките щати и се е празнувал до 1913-та година през последната неделя на февруари.

Microsoft Word - IFT2011_Eindruckvorlage A4_NEU.doc

Идеята за провеждането на международния ден на жените принадлежи на  Клара Цедкин  – активистка от германското и международно работническо движение. На 26-27 август 1910 година тя държи реч на 2-та международна конференция на работещите жени (International Conference of Working Women) в Копенхаген с предложение  празникът  да се отбелязва ежегодно в различните страни на една и съща дата.

3wopspR4zraA4sz5p_vGFg-wide

Клара Цедкин и Роза Люксембург

 

Инициативата и е поддържана от над 100 жени от 17 държави, участвали в конференцията. Но конкретна дата тогава не се установява.

За пръв път денят на солидарността на жените в борбата за равни с мъжете икономически и политически права е бил проведен на 19 март 1911 година в Австрия, Германия, Дания и Швейцария под формата на митинги, в които участие взели над 1 милион мъже и жени.

13576-dunya-kadinlar-gunu-nun-tarihcesi-5aa0e38740ae7

0x0-1520433127265

През 1912 година празникът протича в същите държави, но вече на 12 май. През 1913 в Германия този ден са отбелязали на 12 март, а в Австрия, Чехия, Унгария, Швейцария и Холандия на 9 март. Франция чества на 2 март. През същата година, на 2 март( 17 февруари по стар стил) денят на жените се чествал и в Русия- в Санкт-Петербург.

0a14bd494742a61ad3b614058b73b26a

Традицията празникът да се чества именно на 8 март започва да се закрепва след като през 1944 година на този ден жените от Австрия, Дания, Германия, Нидерландия, Швейцария, Русия, САЩ и редица други държави провеждат митинги и протести в знак на солидарност с работничките от текстилните фабрики на САЩ, излезли на стачка на 8 март през 857 и 1908 години.

turkiye-dunya-kadinlar-gunu

ООН предлага  през 1975 година да се обяви Международният Ден та жените и да се проведе световна конференция в Мексико, за да се привлече общественото внимание към проблемите на жените. В Копенхаген през 1980 година се състои Световна конференция по проблемите на жените. След това такива конференции се провеждат Найроби (Кения, 1985г.) и Пекин ( Китай, 1995г.).

calisma-sartlari-zordur-kadinlar-gunu

На 16 декември 1977  година Генералната Асамблея на ООН приема резолюция 32/142, с която провъзгласява Ден на борбата за правата на жените и международен мир и предлага държавите да го празнуват  на избран от тях ден, в съответствие с традициите и обичаите си.

images (6)

На 28 ноември 1978 година ООН с резолюция С/13.2 предлага 8 март, като дата за честване на Международния ден на жените.

В рамките на честването на Международния ден на жените се отбелязват постиженията на жените без разлика от националност, етнически, религиозни, езикови, културни, икономически и политически различия.

13_d

От тогава ежегодно ООН обявява тема на празника. През 2017-та темата беше: ” Жените в контекста на помените в сферата на труда. Планетата 50-50 към 2030 година”.

 

   КАК ПРАЗНУВАТ 8 МАРТ ПО СВЕТА!

 

1021347250

В Русия 8 март е със статут на официален празник от 1919 година. В първите години на съветската власт той се е казвал ” международен ден на работничките”. С името ” Международен женски ден” е известен от края на 1920-та година. На 8 май 1965 година с указ на Президиума на Върховния Съвет на СССР 8 март е бил обsвен за неработен ден. След разпада на СССР празникът се запазва в Русия и си остава почивен ден и до наши дни.

1021348580

8 март под различни наименования ( ” Международен женски ден”, ” Денят на жените”,  ” Денят на майката”, и т.н.) е неработен, почивен и празничен ден във всички страни от бившия СССР с изключение на Латвия, Литва и Естония.

8-mart-dunya-kadinlar-gunu-etkinliklerle-kutlanacak-2012-03-02_m

Денят е празничен и неработен също така в Монголия, Виетнам, Куба, Ангола, Буркина-Фасо, Конго, Гвинея-Бисау, Уганда, Лаос, Северна Корея, Китай, Непал,, Македония и някои други страни. Любопитното е, е в Китай и Непал денят е неработен само за жените.

8-Mart-Dunya-Emekci-Kadinlar-Gunu-

Официално 8 март се чества също така  в Сърбия, Хърватия,, Черна гора, Еритрей, Замбия и Мадагаскар.

Интересното е , че денят за почитане на жените през месец март се е чествал и в Древен Рим. Мартенските календи, т.е. 1 март се е считал празник на омъжените жени (матрони) и се е водил празник на свободно родените жени. На този ден те получавали от мъжете си  подаръци. Римлянките посещавали през този ден храма на богинята Веста- пазителка на семейното огнище. Робините също получавали подаръци, на този ден им било позволено да почиват.

8-mart-dunya-kadinlar-gunu-kutlama-mi-hak-ara-9345158_o

Във Виетнам за пръв път започнали да  поздравяват жените за 8 март  преди около 2 хиляди години, почитайки на този ден вечна памет на националните героини сестрите Чънг, предводителки на освободителната война против китайските наместници. сега 8 март във Виетнам е признат за официален празник.

emekci-kadinlar-gunu-afisi-ff56e7a2-4697-4cf7-83eb-40cde49bea50

Както днес пише американското бизнес издание Fortune, въпреки че Международният Ден на жените е световен празник, в различните части на света той бива отбелязван различно.

image

В някои държави денят прилича на Свети Валентин: жените получават цветя и подаръци от мъжете. В други държави жените излизат на улицата, за да поставят искания за качествени изменения в политиката-особено в държавите, където правата им са под заплаха.

Antalya-emekci-kadinlar

 В САЩ жените ще излязат на стачка, която нарекоха ” Ден без жени”- се казва в статия, цитирана от InoPressa- този ден е назначен за ден на протест и защита на джендър равенството. Организиран е от активисти, стоящи зад ” Женския марш” от Вашингтон, който се състоя на 21 януари. Протеста има аналогия с първия женски ден, когато през 1908-ма жените излезли на улицата с искания за подобряване условията на труд.

8-mart-dunya-kadinlar-gunu-nedir-neden-kutlanir-674253_6538_11_b

В Ирландия жените ще отбележат този ден със стачка в знак на протест против осмата поправка  на Конституцията, с която се налага забраната на аборти.

8-mart-dunya-kadinlar-gunu-2

Лондон проведе относително мирен женски марш в неделя. В него  взе участие кметът Садик Хан.  А на същинския празник британките ще се облекат в червено. Планувано е демонстрационно шествие пред Парламента и Националната галерия против джендърните предразсъдъци в света на изкуството.

Suffragettes demonstrating in London.
Suffragettes demonstrating in London.

1_9836

В Шотландия премиер-министърът Никола Серджен приема в парламента 400 жени от цялата страна.

В Италия жените ще могат безплатно да посетят музеи и забележителности на страната, в които ще има нарочни изложения,      “прославящи женския свят”.

womens-day-story_647_030816102016

Във Франция 8 март винаги е бил обикновен, работен ден. Жените там е прието да бъдат поздравявани с Деня на майката, който се отбелязва в първата неделя на юни, а любимите ги поздравяват по повод Свети Валентин.

yay_16_9_1520455894

 

В Германия, родината на Клара Цедкин и Роза Люксембург празникът 8 март почти не се споменава. В Източна Германия, бившата ГДР все още си спомнят за празника, но в западната част за него са чували малцина. Своите поздравления и подаръци жените получават през втората неделя на май за Денят на майката. Мъжете поздравяват своите любими, подаряват им букети, бонбони и сувенири. На този ден, също така е прието да се посещават родителите.

1907-rls

Роза Люксембург

dunya-kadinlar-gunu-neden-kutlanir--5377857

В Италия 8 март официално се счита за работен ден, но жените прехвърлят домашната работа върху мъжете си и по женски отиват да празнуват- в ресторанти, барове, спа-салони и клубове. Много от тези заведения в този ден предлагат отстъпки за дамите. В някои заведения дори напитките и сладките неща  са за сметка на заведението. На този ден, мъжете, които си търсят половинка подаряват на непознати жени цветя, разчитайки да си уговорят среща.

5

 

В Полша 8 март е работен ден, но съкратен. Мъжете поздравяват своите жени, сестри, колеги и приятелки с Международния женски ден, подаряват цветя и бонбони. По традиция на тази дата в Полша се честват и сватбите независимо от истинската дата на годишнината.

1

 

В Гърция 8 март е обикновен, работен ден, а жените празнуват на 8 януари. Тогава жените си ” сменят ролите” с мъжете – отиват на празнични фестивали, концерти, посветени на Деня на жените, а мъжете готвят празничната вечеря и гледат децата.

dunya-kadinlar-gunu

Вижте още...

ОФИЦИАЛНОТО, ГРЪЦКО “НЕ”-КАК И ЗАЩО!

admin

Руската Гос Дума: Призивите на конгреса на САЩ да се въоръжи Украйна са провокация против Русия!

admin

Шейх Заед, основателят на ОАЕ. Бащата на нацията.

admin