ТИ ДА ВИДИШ...

Турция печели 5 милиона $ от Св. Валентин

В Турция Денят на Свети Валентин звучи като Sevgililer Günü (Денят на влюбените).

-5bJ0WXw9BQ

Празнуват го съвсем не така, както например в САЩ, където “валентинки” и сладости е прието да се подаряват не само на  половинката, но и на всички останали познати и  приятели.

В Турция това е именно ден на влюбените, обвит в романтична мъгла.

a6sGbuAMf9Y

По този повод в Истанбул се провеждат маса празнични мероприятия, така че да се планира нещо итересно за празника не е никак сложно.

Подаръци за Св. Валентин

Продавачите с нетърпение чакат бума на продажбите, който обикновено се наблюдава на Св. Валентин . Според оценката на икономистите този празник носи на икономиката на Турция 2 милиарда турски лири (5 милиона $)- токова харчат турците на този ден. Не може да се отрече,че са романтичен народ…

0NbJOI8dLH4

За необикновен подарък може да се посети един от многобройните пазари на европейската или азиатската част на града. Там занаятчиите продават подаръци -ръчна изработка, които нямат аналог в търговската мрежа.

Любопитен факт е , че 14 % от мъжете  и 8% от жените в Турция купуват подарък в последния момент. Традиционните подаръци на този ден са- картичките “валентинки”, цветя, бонони, а също така годежни пръстени, огърлици  и  бижута под формата на сърчице.

Специално за деня на Св. Валентин в Истанбул  се докарват за продажба 10 000 стръка цветя, като половината от тях са рози.

4gizZpDEzBY

Къде и как   посрещат празника в Истанбул.

Някои влюбени предпочитат да посрещат деня на Св. Валентин в чужбина. Най- често избираните дестинации са Рим или Париж. Но и в Истанбул празникът може да се отбележи  също толкова добре.

26733653_2069953666559954_4897192520634114789_n

В Истанбул е популярно по повод 14 февруари да се прави предложение за брак по средата на Босфора, на яхта, в съпровод от лазерно шоу, фойерверки и цигулари, които свирят романтични мелодии на заден план…

FJZIYmyxRes

Други популярни способи за отбелязването на  Св. Валентин в Истанбул:

1. Кулата на Девицата в средата на Босфора.

Изключително романтично място, което е особено търсено в Деня на Влюбените. То е популярно също така и за отправяне на предложения за брак.

mCRAaa0RJcs

2. Полет с вертолет над Истанбул.

ysJnIWPwKos

Реализацията на тази романтична разходка, обаче има едно неудобство- зависи от климатичните условия.

3.Масаж с натурален шоколад за двама.

a6Ic69biAlc

Вижте още...

12 звезди и техните деца на същата възраст

admin

Вземи във този хубав ден една…иранска роза от мен!

admin

Ярки и удивителни снимки на подводния свят победиха във фотоконкурс сред 5 000 конкурента!

admin