СУЕВЕРИЯ И ЗАКЛИНАНИЯ

ДНЕС Е РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ПО СТАР СТИЛ

По стария календар Рождество Христово се пада на 7 януари.  Именно на тази дата в Русия се чества празненството, което ние отбелязваме на 24 и 25 декември.
В навечерието на Рождество Христово, както и у нас е прието да се сяда на обилно отрупана, но както знаете постна маса. Най-главният елемент от празнуването на Рождество е Светата вечеря. След като домът е почистен и подреден се приготвят 12  постни ястия , според броя на 12-те апостоли.

6f44216c79e92110fda4f75475f0bdca

Старите руснаци са готвили борш, риба, зеле, пирог с ябълки (или зеле), както и други постни гозби. И тук традицията повелява, едва след настъпването на 7 януари на масата да се сложат ястия от месо, но скромни. За такива се считали домашният салам, студеното варено свинско месо, пълнената гъска, патица или прасе, пачата и други.

3745_2

Ето и някои интересни традиции свързани с 6 януари-денят на Светата вечеря :
На 6 януари не е прието да се закусва или обядва. Леко хапване е позволено само на децата.
На рождественската трапеза се сяда, едва след появата на първата звезда. Светата вечер започва с молитва и запалването на рождественската свещ. В присъствието на цялото домочадие, в това число и кърмачетата стопанинът на дома благославя вечерята.
Традицията повелява на тази вечеря да присъстват всички. Не е позволено да се закъснява, т.к. се счита, че  закъснелият ще блуждае през цялата година.
По време на вечерята не е позволено да се става от масата и да се говори на висок  глас.
Празничната вечеря трябва да поразява с разнообразие, но т.к. все още са пости, то алкохолът е забранен.
Не трябва да остане недокоснато блюдо.
Масата не се вдига до самото настъпване на Рождество.
Основното ястие е така наречената кутя. Тя присъства на всички празници  до Кръстовден и стои на почетно място в дома.

rozhdestvo7

След приключване на вечерята децата  носят почерпка на своите кръстници, а възрастните се готвят за вечерната служба.
Само за девойките няма покой на този празник.  Следва рождественската нощ,  през която не трябва да се спи, в противен случай можеш да изтървеш ” съдбата” си.
Какво традициите повеляват за 7 януари:
Сутринта на 7 януари хората радостно се поздравяват с ” Христос се роди!”, а отговорът е “Слава нему!”
За да не се случват беди в навечерието на Рождество не трябва нищо да се огъва, шие или плете.
Краката на рождественската маса се връзват един за друг с въже, за да не избяга стадото.
rozhdestvo3
В стари времена остатъците от Светата вечер се изнасяли зад оградата, за да ” не вреди вълкът на селскостопанските животни”.
Според една рождественска поговорка-който заколи животно в Рождество след три години ще умре.
В навечерието на Рождество не трябва да се дава на заем нищо, свързано с огън, например-кибрит, запалка, дърва или въглища за огрев и други. Това вещае нещастие.
Не трябва да се шие, да се мие главата ,  не се пере. Не се дават заеми в трите свети празника, свързани с Рождество-Рождество, Пасха и Троица. В противен случай далият заема го очакват сълзи и бедност.
В навечерието на рождество не се дава на заем хляб, сол и пари иначе материалните успехи ще заобикалят далият на заем.
В стари времена , в навечерието на празника  се изнасяла храна за по-не имущите или се раздавали почерпки- считало се, че така се черпят и всички починали предци, които не са успели да хапнат преди смъртта си.
Също така  празничната трапеза не се вдигала и цялата храна оставала там, за да могат починалите предци да се нахранят и в знак на благодарност да се молят за останалите си живи роднини.

bb3164c3-8542-4c87-ae83-da84b5a8d37e

В семействата, в които имало раздори и неразбирателства в нощта на Рождество  се изпълнявал следният ритуал: навън се оставяло ведро с вода, за да замръзне. На сутринта се поставяло на огъня и се припявало : “Ледът ще се разтопи, водата ще закипи,  а еди-кой си за мен душата ще го заболи”. Водата се давала на мъжа да пие, или да си измие лицето, или с нея се приготвяли за него чай или супа. Също така в нея се изпирали и дрехите на мъжа. Изобщо светата , рождественска вода помагала за бедите на жената.
На Рождество Бог се моли,  за това, от което човек има най-силна нужда. Моли се седемдесет и седем пъти- и  Бог ще даде. Който на Рождество, точно в три часа през нощта помоли за нещо Бог- ще му се даде.
Ако в Рождественската нощ  човек види летяща звезда и си намисли желание- ще му се сбъдне.
На сутринта, на 7 януари вярващите трябва да излязат леко облечени на улицата и да кажат: ” Колкото ми е настръхнала кожата, Толкова пари да имам!”.

rozhdestvo5

Дните около Рождество се считали за крехък, все още непокръстен период, населен с духове, които са готови да споделят с хората тайни  за техните съдби и бъдеще. За това тези дни от край време се славят с гадания, предсказания, поверия и обреди.
КОЛЕДУВАНЕ
От 25 декември обикаляли младежи със саморъчно направена от хартия  и осветена от вътре със свещ звезда, голяма един аршин и вертеп. Вертепът е кутия на два ката, в който дървени фигурки преповтаряли сцени от раждането на Христос.

Kolyada

Младежите заставали под прозорците и пеели специални песни, като междувременно звездата се въртяла в кръг от ръка на ръка. След това поздравявали домакините с празника и правели възгласи за възхвала на Бог, като по този начин  молели за почерпка. Тогава домакинът разрешавал на един от младежите да влезе в дома и му давал пари.

christmas5

РЯЖЕНИ
По домовете ходили и така наречените ряжени – преоблечени, млади и стари мъже и жени. Организирали се гадания и  други забави. Преобличали се, като войници, мъже, цигани, госпожици, кочияши и други.

rozhdestvo6

Омъжените и млади жени ходили по съседните села преоблечени и си позволявали неща, което в друго време би се считало забранено и  много неприлично.

1185312

За да не бъдат разпознати те рисували по лицата си със сажди, слагали си брада и мустаци или самоделни маски.
Задължително с тях имало мечка с водач.
Вечерно време с акордеон и балалайка ряжените ходили на гости при познати и роднини, пеели, танцували и прославяли стопаните.
КОЛЕДКИ
Коледки се казвали специални бисквитки, които се печали във формата на различни животни-крави, кози и други.

rozhdestvo9

Най-голямата коледка се носила в краварника и се оставяла там до  Кръстовден. Тогава са я трошили в светена вода и с нея са хранели добитъка, за да не боледува, да се плоди добре и да си знае дома.
С останалите коледки били награждаване ряжените и коледарите, които ходили по домовете,  като благодарност за техните песни.
ПОВЕРИЯ
Има много Рождественски поверия:

rozhdestvo10

Ако времето на Рождество е хубаво и има сняг- годината ще бъде плодородна. Ако денят е топъл-хлябът ще е тъмен и гъст.
Ако на Рождество се падне Нова Луна годината няма да е плодородна.
Буря на Рождество вещае, че пчелите ще се роят добре.
Каквото е времето след Рождество,такова ще бъде и след Петровден (12 юли)
Считало се е , че е лоша поличба, ако на Рождество в дома първа влезе чужда жена-цяла година в този дом жените ще боледуват.
На Рождество е прието да се слага хубава, чиста риза, но не  нова, защото тогава  отново не  ще има плодородие.
За голям късмет и добра поличба се считало, ако в рождественската нощ се роди агънце.

118547538_1783336_141202114832

Овцете, като цяло се почитали високо в християнството в памет на раждането на бебето Иисус, който се е появил на бял свят в пещера на пастири и бил положен в овчи ясли.

hqdefault

Не се реже коса и не се преде прежда.
Не се пере прането.
Вярващите са длъжни с цялата черна и мръсна работа да са приключили още към Чисти четвъртък, а който в навечерието на Рождество, все още се “рови” в мръсотията-цялата година ще “рови” в нея.
Не се сяда на рождественската трапеза в траурни одежди, т.е. в черни-  така се призовава нещастието!
Ако в този светъл ден на двора  завие куче- това вещае беда. За да се отърве от бедата,стопанинът на кучето трябва веднага да отидете при него, да го отвържете и да кажете : “Както теб въжето не те държи, така и бедата да не се държи за моят дом!”
На втория ден след Рождество( 8 януари) не се купуват никакви въжета, за да няма в рода  обесени или удавници.
Не се вари и не се яде кисел, за да няма в дома  покойници.
На 9 януари – третият ден на Рождество в никакъв случай не се цепят дърва.
КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ НА РОЖДЕСТВО

Rozhdestvo-deti

Съгласно народните поверия, за да бъдат близките  хора щастливи и здрави  през цялата година, на празника Рождество Христово, на 7 януари  най-стария член на семейството трябва да почерпи всички роднини с мляко. Поднасяйки на някого млякото той всеки път трябва да казва:  ” Господ се е родил, народът се е кръстил. Бъди здрав и весел. Амин”.

 

 

Вижте още...

12 СУЕВЕРИЯ ЗА ЩАСТЛИВА НОВА 2018-ТА ГОДИНА!

admin

ПРОКЪЛНАТА ГРИВНА/ CURSED BRACELET

admin