СТЕГНИ СЕ

Кардио упражненията

Както вече казах само хранителния режим не е достатъчен. При него разбира се ще има ефект на отслабване, но в съчетание с кардио-упражнения отслабването става 10 пъти по-бързо…,да не кажа 11! :))) С две думи, за да отслабвате бързо и ефектно трябва и кардио-тренировка. Желателно е в началото на процеса тя да е ежедневна. Ако я правите веднъж в седмицата или дори два пъти- все едно не правите, даже направо не правете, все тая е, няма да има ефект, чиста загуба на време ! Организма има нужда от мощен, стресиращ, постоянен тренировъчен ритъм, който да го накара да влезе в режим на горене на калории, мазнини и целулит! Ако давате на тялото си дълги почивки, през тях то лесно ще възстанови, каквото е загубило. Така че, кардио-тренировки не по-малко от 4 пъти в седмицата, мен ако питате- ежедневно. Поне докато не видите първите резултати. Това ще стане някъде след около месец, до 2, ако сте с обикновен, средностатистически метаболизъм.

Какво означава кардио-тренировката?

Кардио тренировката се прави на кардио-уредите : колело (велоергометър), пътека, кросс-тренажор и други разновидности на тези. Но, трите конкретно посочени- колело, пътека и кросс-тренажор са ви напълно достатъчни. Имайте предвид, че е желателно те да се комбинират или сменят периодически, защото тялото привиква и настъпва един момент, в който организмът не реагира вече на даденото кардио. Ето защо лично за мен не е у дачен вариантът при който си закупувате един от тези уреди за у дома-само един не е достатъчен, а закупуването на трите е доста солидна инвестиция. Особено, като се има предвид, че за добър резултат са ви необходими качествени уреди. Качеството на уреда сега може да ви изглежда маловажно, но при продължително трениране ще разберете какво огромно значение има това за вас , вашата тренировка и тяло. Трябва да знаете, и че залите са снабдени със специални по-издържливи уреди, предвид по-активната им експлоатация и за това са и по-здрави и по-устойчиви. Ако решите да закупувате за вкъщи и се спрете на нещо на достъпна цена, то то ще е в достатъчна степен кекаво, за да направи тренировката ви и неприятна и неефективна-все пак не може да очакваме високо, професионално качество на уреда на ниска цена, нали така?!

vel1

 

 

Разбира се, ако сте дебела баровка можете да си спретнете мини фитнес у вас, но и това не е добър вариант, според мен…Ето защо! Най-добрият вариант, най-удобен и неангажиращ е посещението на зала, където хората са приготвили всичко на куп и има на разположение разнообразни уреди и пособия, които ще ни потрябват. Да не говорим, колко полезен е стимула на това да не стоиш просто ей така, без да си зает с нищо на центъра на залата….чувството за неудобство 100 % ще ви разположи върху кардио-уреда още с влизането и няма да ви позволи да си почивате и разсейвате със сериалчета, ходене до тоалетна, спешно простиране и други такива по време на вашата кардио тренировка.
И такаааа. Много важно е да изберете първоначалния си кардио-уред според вашето тегло. То ще е определящо и за темпото на кардиото. Този момент е много важен и никак не е за пропускане или подценяване. Ако сте с твърде наднормено тегло, нямате никакъв спортен бекграунд, и така да се каже за пръв път се заемате със някакъв вид спортна активност, а и да не е така, ако просто сте твърде дебела-почвате с ходене по пътеката. В умерено темпо. Ходене, не бягане. В никакъв случай не бягайте, не се друсайте и тресете. Това първо ще натовари ставите ви по вреден за вас начин, второ ще отпусне и кожата и другите ви тъкани , които ще се друсат под тежестта си и не на последно място ще вдигнете кръвно и ще натоварите сърцето си. Като цяло, аз не съм привърженик на тичането, особено по пътеките по залите. Това е занимание за хора много леки, които имат правилна техника на тичане. Това съчетание е рядкост. Останалите просто набиват мощно пети, амортизират си ставите и разтягат тъканите на организма си. На фона страничните ефекти, отслабването им е минимален успех. Та, ако сте твърде пълна избирате ходене по пътеката или велоергометъра (колелото) където също въртите педалите в умерено темпо. Без да ви се завива свят, да се задъхвате, припадате, губите ориентация и ставате червена, като рак в лицето. Първите 10-тина тренировки просто привиквайте към факта, че правите някакво физическо натоварване. Останалите, които не са нечовешки пълни, могат да пирвикват най-много първите два пъти.
Сега, по същество. Лично за мен едно качествено, ефективно кардио, което видимо дава резултат трае от час до час и половина, според конкретното самочувствие на човека за деня. И обхваща минимум два от изброените уреди. Трябва да знаете, че в кардио режим, т.е. моментът от който започвате да горите мазнини влизате след 25-тата минута. Значи първите 25 минути са ни само, за да достигнем до момента, от който натам почваме да отслабваме. Друго важно нещо, което новаците трябва да знаят е че първите 10-15 минути изглеждат тегави, досадни и направо непоносими, но трябва да устискате да ги преминете- от там насетне организмът влиза сам в ритъм и кардиото става направо суупер приятно занимание, даже можете да се улисате(както се случва често с мен ). Кое е също много важно да се знае. Кардиото ние го използваме, за да отслабнем. То не ни трябва на този етап за оформяне на мускулатурата, не че това също не се случва по време на него, или пък не може да се ползва и за това, но нашата цел за сега е друга-просто да загубим обем и подкожни мазнини. Така чеее, избираме си на уреда най-слабото възможно натоварване. След като сме преминали периода си на адаптация към новия си живот на спортно-активни личности, избираме темпо, което да е относително бързо, в никакъв случай бавно или мудно, но не и на ръба на това да ни е неприятно. Подбираме толкова бързо темпо, че да ни е приятно и да можем да издържим в горе-долу непроменливи граници на скоростта поне около час. Това е индивидуално за всеки организъм, а и различните уреди отчитат по различен начин стойностите, за това няма да говоря в цифри- това ще го прецените сами върху себе си.

екран

Ориентир е потенето- избирате такова темпо, при което се потите обилно, но все пак не ви е твърде трудно, можете да издържите така около час и не се задъхвате.

ВЕЛОЕРГОМЕТЪР (КОЛЕЛО)

Този уред е според мен най-скучният, но е най-удачен за топене на мазнините по корема и краката. Така че, ако вашият проблем са дебели крака и корем- това е вашият уред. Залагате основно на него и въртите минимум 40 минути. За най-прекрасен ефект- въртете час!

вел 2

КРОСС-ТРЕНАЖОР

Това е най-динамичният от трите кардио уреда, които аз изобщо зачитам за употреба. Той имитира нещо като бягане, без раздрусването. Това е уредът, с който ще се отървете от дебелите си ръце. Но! Трябва да го ползвате правилно. Хващате движещите се ръкохватки, не статичните долу и ги държите най-горе, в края им. Тук също, ако ще борите предимно дебели ръце ви препоръчвам да прекарате от 40 до 60 мин. За ръце това е най-добрият, според мен уред. Разбира се, той оказва добро влияние върху цялата фигура, защото както казах е доста динамичен. В някои ултра модерни зали има уреди специално за ръце, нещо като велоергометър за ръце, но първо са рядкост, второ не съм ги изпробвала, за да мога да дам оценка ан ефективността им. Та, от класиката- дебелите ръце ги борите с кросс-тренажора!

ПЪТЕКА
Пътеката е прекрасна за новодошли, много пълни, когато сме моного уморени. Тя замества ходенето и е добра за целият ни организъм, лишава ни от застоялия ни образ на живот (ако водим такъв в ежедневието си). Хубав уред е, влияе добре върху краката-отслабва ги, оформя. Но, тук трябва да се походи повечко, за да има добър ефект, поне час. Хубаво е да слагате някакъв наклон, не много висок, но все пак да усещате малко натоварване в прасеца, за да можете да си го оформяте и него и задните части на бедрата. В никакъв случай не си правете наклони все едно катерите гори или стълби!

Пак повтарям, да не нагласяте кардио уредите така, че да ви създават каквото и да било напрежение в мускулатурата. Единственото, което целим от тях е ДВИЖЕНИЕТО. Никакво натоварване, за да отслабваме. Мускулите ще ги оформяме после. Няма да ги трупаме, защото ако беше толкова лесно да порасне един мускул цялата индустрия на така наречената “ химия“ и “ анаболни стероиди“ щеше да фалира, а купища културисти да поживеят малко над 40-тте. Така че, споко. Мускулите не растат, като гъби! Нямате много шанс да ви пораснат, дай Боже поне да се поорелефите малко ;)
Но за това- друг път!

Вижте още...

ДА ОТСЛАБВАМЕ!

admin

Л-КАРНИТИН

admin

ФИТНЕС СЪВЕТИ ЗА ДАМИ-ТРЕНИРОВКА ТРИЦЕПС (ПРИЛЕПОВИ КРИЛЕ)- ЧАСТ 2

admin