SHOWBIZZ ТУРЦИЯ

Турските сериали заеха първо място в света!

По данни на интернет изданието “МК Турция” от средата на 2000-та турските сериали започват да привличат общественото внимание и слагат край на почти десетгодишноото господство на латиноамериканските “сапунени опери” в цял свят.
Всичко започва с експорта в Казахстан на детективския сериал “Лудо сърце” (Deli yürek), който е първият турски сериал показан зад граница. Интересът към турските серили значително нараства след поредиците  “Долината на вълците” (Kurtlar vadisi), който също за пръв път е бил видян зад граница в Казахстан и “Сребро”(Gümmüş), който е продаден в Дубай.
Ръководителят отдел ” Лицензиране и цифрово съдържание” на  ATV, влизаща в състава на турската медиа-група Turkuvaz  Зияд Варол, разказва, че киноиндустрията на републиката е била изненадана от интересаот старана на чужди държави. Едва до неотдавна турските режисьори и продуценти не са си и представяли, че ще могат да изнасят зад граница сериалите местно производство. “Отначало имахме някои технически трудности, свързани с дублажа на турските сериали. Но в последните 15 години секторът бележи огромни успехи и съдържаниетор произведено в Турция зае доминираща позиция в световната, телевизионна индустрия”, разказва Варол в свое интервю за изданието  Sabah.
Дистрибуторите на латиноамерикански теленовели дори се оплакали на турските производители и специалисти по лицензиране от ръста на популярността на турската процукция в световен мащаб.
” Дистрибуторите на латиноамерикански теленовели ни  се оплакваха от загубата на господството си на пазара, а също и  на загубата на работи места. -” Вие искате да ни оставите без работа-казаха ми веднъж те”- допълва още Варол, добавяйки че на високо рейтинговия пазар Турция заема много добра позиция,  редом до САЩ и страните от Латинска Америка.
Като доказателство за успеха на турските сериали, Варол привежда за пример отчета, подготвен от френската национална компания Mediametrie, в който се дава оценка на предпочитанията на зрителите от цял свят.  В отчета са представени рейтингите на  всички телевизионни програми,  транслирани по 5 хиляди канала на 5 континента. За целта са били използвани данни, получени непосредствено от научно-изследователските институти, които изчисляват ежедневните рейтинг стойности. По думите на Варол,  според този отчет Турция заема лидерска позиция на пазара за вносно ТВ-съдържание.
В раздела “Най-добри филми според жанра” на доклада се казва, че “Турция е страната произвела най-голямо количество филми, които са влезли в списъците за най-добри програми извън пределите на страната си. Освен това цели 23 пъти турски филми влизат в десетката на най-добрите в  класациите на 11 чужди държави .
Варол подчертава, че една четвърт от вноса на художествени сериали са произведените в Турция. Около 15 % е делът на Русия, докато САЩ изнасят едва 7 %. Бразилия и Мексико си делят по равно 12 % от целия внасян тв продукт.
Что се касае до най-популярния телевизионен сериал, то мениджърът споменава теленовелата  “Съла” (Sıla), която разказва историята на млада жена, осиновена от богато семейство от Истанбул. Биологичният баща и братът на Съла, които се считали за починали, пристигат в Истанбул от Мардин и я отвеждак, като лъжат за мнима болест на майка и. По-късно Съла е принудена да се омъжи за главата на един от  семейните кланове на Мардин- Боран, като разплата за дълг на брат си. Събитията стават интригуващи за зрителя, когато между Съла и Боран пламват чувства.
В отговор на въпроса защо турските сериали и в частност “Съла” са станали толкова популярни в цял свят Варол обяснява, че сериалите се основават на реални събития.” Зрителите, особено тези от Близкия Изток, намират много общо между героите и собственото си ежедневие.Нашите сериали често придават пикантност на реалния живот. Что се касае до  главната героиня на сериала “Съла”, то турските жени са представени, като силни персонажи и за това те предизвикват възхищение. Освен това, културата на Турция, представлява своеобразен баланс между източните и западните ценности”.
Заместник-генералния директор по продажбите на тв-съдържание на ATV Мюге Ханилджи казва, че “Съла”, чиято премиера за пръв път се състояла през 2008-ма, до сега се изнася в 97 чужди държави. “Разбивачката на сърца” (Gönülçelen, 2010), също така  е изнасян в  67 страни от Европа, Южна Америка, Азия, Близкия Изток, Африка и Северна Америка. Друг сериал, прозизводство на ATV  “Незабравимият” (Unutаlmaz) е бил транслиран в 65 страни по света.Тези три сериала са били показвани в Турция отдавна, но зад граница те все още продължават да предизвикват голям интерес.
По думите на Ханилджи,  новата теле новела на АТV  “Обидени цветя” (Kırgın çiçekler) се оказал в центъра на всеобщото внимание. В момента на вниманието на зрителите от цял свят е представен новият турски сериал “Любов и Мави” (Aşk ve Mavi), който вече се изнася в  Ирак, Казахстан, Румъния и Мексико.
Междувременно е известна стойността на приходите от продажбите на турските сериали за 2016-та година, която възлиза на 300 милиона щатски долара. За сравнение, през 2008-ма тази цифра е била едва 10 милиона…

Вижте още...

НОВИЯТ СЕРИАЛ “И В РАДОСТ И В ТЪГА”

admin

Интервю на Алпа Навруз и Алина Боз за вестик «Cadde»

admin

Държавната телевизия не пожела Чаатай Улусой.

admin