МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

ОФИЦИАЛНОТО, ГРЪЦКО “НЕ”-КАК И ЗАЩО!

60,45% от гърците са гласували с “не” на провелия се днес референдум, с което са отхвърлили условията на съглашението с кредиторите по гръцкия дълг.

охи гър

Това са официалните данни до момента за волеизявлението на гръцкия народ оповестени от министерството на вътрешните работи и административната реформа на Гърция след преброяването на 18,81% от бюлетините.
В подкрепа на съглашението са се изказали 39,55% от гласувалите.
По данни на министерство на Вътрешните работи на Гърция избирателната активност е била над 50 %.

окси гър1

По-рано днес официалният представител на гръцкото правителство Гаврил Сакеларидис заяви, че Атика иска незабавно да възобнови и да приключи в рамките на 48 часа преговорите с кредиторите.
На свой ред, парламентарният представител на управляващата партия Коалиция на радикалните леви сили (СИРИЗА) Никос Филис счита че резултатът от референдума ще позволи на Атина бързо да се договори с кредиторите си.
МНЕНИЯ НА МЕЖДУНОРИДНАТА ОБЩНОСТ
Според данни на британските медии, премиер-министърът на Великобритания Дейвид Камерън ще попрведе в понеделник спешно съвещание със своите съветници и главите на ключови ведомства по въпросите за влиянието на резултатите от референдума в Гърция върху Обединеното Кралство. Ккато по-рано съобщи министърът на финансите на страната Джордж Осбърн, Великобритания е готова към всякакъв изход от референдума в Гърция.
Също така се съобщава, че президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще проведат среща в Париж още в понеделник. Ръководителите на двете страни възнамеряват да ” оценят последствията от гръцкия референдум”.
На 5 юли европейски източник от Брюксел заявил, че ” не” на референдума няма да означава автоматически изход на Гърция от зоната на еврото.
В същото време, на 3 юли главата на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че гърция я очаква сложно бъдеще, независимо от резултатите от референдума. По-рано той каза, че ситуацията силно ще се осложни, ако гърците гласуват против предложенията на кредиторите.
” Аз дори съм убеден, че гръцкото правителство ще може да направи така, че банкоматите да продължат пускат налични пари”- коменитра Дейселблум.
” Под въпрос е поставено самото местонажоождение на Гърция в Еврозоната. Гласуването ще покаже искат ли гърците да са в зоната на еврото и дали са готови в името на това да приемат мерките на затегната икономика.”- допълва още Йерун Дейселблум.
РАЗНОГЛАСИЯТА МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И КРЕДИТОРИТЕ
На 1 юли Гърция не изплати в установения срок своя дълг в размер на 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд.
След това тройката международни кредитори ( европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) отказаха да продължат програмата за финансова помощ към Атина и да отсрочат плащанията по вече взетите кредити.
В резултат на това гръцкият премиер Алексис Ципрас изнесе на референдум въпроса за приемането на пердложенията на троюката кредитори.
На референдума гръцкият народ трябваше да реши далипарвителството да приеме или да отклони проекта съглашения, който кредиторите представиха на заседание на еврогрупата на 25 юни 2015 г. Въпросът за пребиваването на Гърция в Еврозоната не присъства в референдума. Въпреки това международните наблюдатели считат, че народът на Гърция по същество избира между запазването на еврото и връщането към националната валута-драхмата.
Премиерът Ципрас призова гърците да гласуват на референдума против предложенията на кредиторите, считайки, че ” Не” от страна на Гърция значиетлно ще засили позиициата на страната на неизбежно пердстоящите преговори.
” Призовавам ви да кажете “Не” на ултиматума, а също така “Не” на разкола в обществото и кампанията по насаждане на страх. Напарвете това в името на демокрацията и своето достойнство.-заяви Алексис Ципрас пред гръцкия народ.
В същото време той твърди, че отговорът “Не” не означава разрив с Европа.
ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА КРЕДИТОРИТЕ
Документът на кредиторите се състои от две части- ” Реформи за завършване на текущата програма” и ” Предварителен анализ за устойчивост на дълга”.
Предложенията на кредиторите са оформени в три основни блока :
1. Мащабна, данъчна реформа, включваща система за събиране на ДДС ( с предстоящо негово увеличение за редица стоки), увеличение на корпоративния данък, въвеждането на редица нови и повишение на редица стари данъчни плащания, в частност за предметите на лукса и яхти, отмяната на отделни данъъчни облекчения, в това число на субсидията за фермерите и на горивата.
2.Най-проблемният раздел е пенсионната реформа, която е насочена срещу действащата в момента много сложна система, разрешаваща на различните категории граждани предсрочно излизане в пенсия, започвайки от възраст 53-55 години. От 2022 година тази система трябва да изчезне и единната пенсионна възраст за всички трябва да стане 67 години или 62 години, при наличието на 40 годишен, трудов стаж.
Именно такива срокове действат и сега в Гърция, но малцина работят до достигането на 67 годишна възраст, възползвайки се от многото пенсионни облаги.
3. Трети ключов момент от предложенията на кредиторите е мащабна реформа на пазара на труда, а също така и на системата на разплащанията в държавния сектор, предполагаща единна система на заплащането на труда.

Вижте още...

Една Барби на 64, която си отгледа президент

admin

ОКОНЧАТЕЛНО : 61, 31 % ОТ ГЪРЦИТЕ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ УСЛОВИЯТА НА ЕВРОПА

admin

8 МАРТ-СВЕТОВЕН ДЕН НА ЖЕНАТА!

admin