МЕЖДУНАРОДНО ПОЛОЖЕНИЕ

ГЪРЦИЯ КАЗА “НЕ”! ПЪРВИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ДАННИ!

Референдумът в Гърция приключи- болшинството отхвърлиха плана на ЕС!
Според данните на няколко социологически допитвания между 49 и 54 % от избирателите са отхвърлили предложенията на кредиторите.

гърция 6
На референдума в Гърция повечето гласоподаватели са гласували с ” Не” за плана на международните кредитори. По предварителните данни на социологическите агенции от 49,5 % до 54 % от избирателите са зачеркнали отговора “Не” в бюлетините, а от 45,5 % до 50,5 % – “Да”. Тази информация се подава от гръцките медии и се базира на данни от преброяването на няколко социологически агенции.

гърция1

По данни на METRON ANALYSIS, ” Против” са гласували 49 %, а “За”-46%. Според информацията на GPO планът на международните кредитори са подкрепили 48,5%, а 51,5 % са отхвърлилите го гласоподаватели.
гърция 2
Референдумът вече е приключил. Повечето избириталени участъци са били затворени в 19.00, но има някои, които все още продължават да приемат гражданския вот.
Според информация от Министерствота на външните работи на Гърция, в столицата Атина избирателната активност е била 53,5 %.
“Искам да изразя своето удовлетворение от току що приключилия референдум. Съдейки по избирателната активност, хората наистина са се обединили, за да вземем това решение заедно. Народът на Гърция отправи сигнал към силите на Европа.”-казва в изявление министърът на външните работи на Гърция.
гърция 3
Според данни на гръцката полиция не е имало никакви безредици по време на подаването на вота.
По-рано днес министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас също гласува на референдума. Главата на гръцкото правителство пусна бюлетината си в центъра на Атина. След вотоподаването, гръцкият премиер се възкачил на стол и казал пред насъбралите се журналисти, че днес в страната им има празник, защото демокрацията може да победи ” страха и шантажа”.

гърция 5

Припомняме, че правителството на Гърция препоръча на своите граждани да гласуват “против” предложенията на международните кредитори. Министърът на финансите на Гърция Янис Варофакис подкрепи премиера Ципрас, като заяви че, ако народът се съгласи с исканията на кредиторите той ще подаде оставка.

гърция7

Междувременно поддръжниците на плана на кредиторите бяха за отговор “Да” на провелия се референдум, като изразиха увереност за резцвета на Гърция в рамките на един силен Евросъюз. Ако с “Да” гласуват по-голяма част от гърците банките ще отворят още в понеделник и ще продължат да функционират в нормален режим на работа. Гърция отново ще седне на масата за преговори и ще подпише предложеното от кредиторите споразумение, но в превителството най-вероятно ще настъпят известни кадрови промени. гърция отново ще се върне на пътя кредит-дълг, който ще обвърже средиземноморската държава с изплащането на заеми до 2057-ма година.

гърция 4

Ако противниците на исканията на международните кредитори, които вярват в силна и независима Гърция гласуват с “Не” и позицията им се окаже в превес, то банките няма да отворят, акциите на Гърция няма да могат да се търгуват на международните борси, което от своя страна би могло да постави под заплаха икономиката на страната, заплашват поддръжащите положителния вот на референдума. Заради спасението на “евро”-то, което страда от икономиката на Гърция, не е изключено Европа да поиска изваждането на средиземноморската ни съседка от Еврозоната, вадят още един аргумент в подкрепа на приемането на условията на международните кредитори техните единомишленици.

oxi-no-berlin

 

За сега обаче вотът в Гърция е на страната на отговора “Не” за исканията на Европа!

Вижте още...

Опълченец бе изгорен жив от бойци от полка ” Азов”

admin

БЪЛГАРИЯ ГАЗ ПИКАЕ ЗАРАДИ ” ТУРСКИ ПОТОК”

admin

Шейх Заед, основателят на ОАЕ. Бащата на нацията.

admin